Lund utvecklas med 750 nya bostäder

Foto: Lunds kommun.

Nu har detaljplanen med bland annat 750 bostäder, en stor park och högstadieskola vunnit laga kraft i Sångby, i Lund. En av de orter i Lunds kommun som vid sidan av staden planeras att växa mest framöver. 

 

– Stångby växer men behåller den lilla ortens fördelar, säger Björn Abelson (S), ordförande i byggnadsnämnden.

 I planen ligger också en mellan- och högstadieskola, förskola, en stor park, närservice och en dagvattenanläggning som ska tjäna hela Stångby.

 

– Vi har hela tiden varit övertygade om att detaljplanen för Stångby skulle hålla vid en prövning när den överklagades. Kombinationen av ett bra utnyttjande av marken, med tät bebyggelse, många nya bostäder och närheten till förstklassig kollektivtrafik gör att vi är stolta över planerna för Stångbys utbyggnad, säger Björn Abelson (S), ordförande i byggnadsnämnden.

 

– I planeringsarbetet har det varit viktigt att behålla känslan av en liten ort. Den här delen av Stångby kommer därför få en småskalig kvartersstruktur där gående och cyklande prioriteras. Det blir ett finmaskigt gatunät och korta avstånd till tågstation och service, säger Ole Kasimir, planchef på stadsbyggnadskontoret.

 

Tekniska förvaltningen har redan påbörjat upphandla detaljprojektering av alla gator och torg. Förhoppningen är att projekteringen av den första etappen är klar under våren 2018 och att byggator kan påbörjas under hösten samma år.

 

På östra sidan av järnvägen planeras nu för ytterligare en etapp av Stångbys utveckling. Där finns planer på 700 nya bostäder i blandade former, både enfamiljshus och flerfamiljshus. Men också att flytta järnvägsstationen några hundra meter norrut för att skapa bättre möjligheter för kollektivtrafik och cykelstråk. Det skapas också förutsättningar för bland annat ett torg med livsmedelsbutik, andra butikslokaler och distriktssköterskemottagning. Den detaljplanen förväntas vara på samråd under hösten.