Öppningsdatumet för Berlins nya flygplats flyttas till 2020

Huvudterminalen och portarna till flygplan vid Berlins nya försenade flygplats BER. Foto: Wikipedia, kredit: Muns

Berlins nya flygplats, med beteckningen BER, öppnas enligt senaste uppgifter under hösten 2020, efter 14 års byggnation och 9 år senare än planerat.

Flygplatschefen Engelbert Lütke Daldrup kommer att föreslå detta öppningsdatum till styrelsen på fredagen den 15 december, vilket bekräftades den 13 december efter ett krismöte med aktieägare. Närvarande var utom BER-chefen, även Berlins överborgmästare Michael Müller och delstaten Brandenburgs ministerpresident Dietmar Woidke, berättade tidningen BZ.

Enbart byggnadsarbetet kommer att fortsätta fram till 2019, med risk för nya problem och nya förseningar på grund av de hundratalet konstruktionsfel som har upptäckts under den senaste tiden. Det förekommer också uppgifter i massmedia om att flygplatsen kan inte öppnas före år 2021,

Enligt en så kallad Tüv-rapport är brandskyddssystemen fortfarande behäftade med otaliga fel, vilket utesluter godkännande. Och det saknas fortfarande en halv miljard euro för den nya flygplatsen, efter att kostnaderna steg sedan starten av byggandet 2006 från 2,5 miljarder euro till nuvarande 6,6 miljarder euro.