OSLO Architectes vann tävlingen om höghus i Strasbourg

Huset erbjuder 73 lägenheter med en varierad blandning av bostäder som tillgodoser olika livsstil och användarnas behov. Foto: oslo-architectes.fr
Huset erbjuder 73 lägenheter med en varierad blandning av bostäder som tillgodoser olika livsstil och användarnas behov. Foto: oslo-architectes.fr

OSLO Architectes, i samarbete med KPCA har vunnit första pris i arkitektonisk designkonkurrens om ett förhållandevis högt bostadshus i Strasbourg, Frankrike. Detta meddelades nyligen av borgmästaren i Strasbourg, Roland Ries.

Tornet kommer att bli den första och mest symboliska byggnaden i den nya stadsdelen "Strasbourg, Presqu'ile-citadelle". Det nästan 60 meter höga bostadstornet blir ett väl synligt landmärke för området som ligger mellan centrum av Strasbourg och floden Rhen mittemot Tyskland på andra sidan floden. Byggnaden kommer att byggas av SAS-3B.

Inom det nya tätbebyggda, men låga grannskapet med bygghöjder från tre till fem våningar, kommer tornet att vara det enda höghuset. Förutom en fin utsikt över området, kommer vissa lägenheter att erbjuda även en vidskräckt blick i riktning mot Tyskland. Detta anses inrymma ett symboliskt värde för platsen där Strasbourg och Frankrike öppnar sig mot Tyskland.

Husets totala höjd är uppdelad i fyra delar, där var och en erbjuder en annan typologi: radhus på lägre nivåer, lägenheter med terrasser och bostäder med panoramautsikt i mitten och duplex på toppen.

Varje typ av bostad är iakttagbar i utformningen av fasaden och betonar designens lekfullhet och identitet. Boendekvalitet, som är den ledande designprincipen för lägenheterna, uttrycks i form av generösa privata utomhusytor och flexibla öppna planlösningar.