Nytt miljöprofilerat driftområde byggs på Arlanda flygplats

Stockholmare positiva till utbyggnad av Arlanda. Foto: Linus Flodin

Hösten 2018 invigs ett nytt, modernt och funktionellt driftområde på Arlanda flygplats. Det nya driftområdet innefattar en ombyggnation på 20 000 kvadratmeter och tretton nya byggnader i ett miljöanpassat område. Satsningen är en del av flygplatsens ambitiösa expansionsplan.

Text: Annika Wihlborg

Driftområdet används för flygplatsens gemensamma, operativa driftfunktioner och arbetsfordon. Bakgrunden till att det nya driftområdet byggs är en planerad utbyggnad av Terminal 5 och en ny pir, vilket innebär att det befintliga driftområdet behöver flyttas för att ge plats för nya pir G.

Bland de nya byggnader som byggs på området finns ett fältgarage, bussgarage, fordonstvätt och avisning, skärmtak och förråd. Här ges också plats för en ny fordonsverkstad och verkstäder för banljus, dagermarkering och fältet samt kontor och personalytor.

Totalt omfattar de nya byggnaderna 26000 kvadratmeter lokalyta. Hela projektet har en tydlig miljöprofil, det ska uppfylla kraven enligt både Breeam och Ceequal. En utmaning är att byggnationen sker i direkt anslutning till landningsbanor med omfattande flygtrafik samt att området är skyddsklassat.

 

Faktaruta; Altuna, byggnation av ett nytt driftområde på Arlanda Airport

Byggherre: Swedavia

Entreprenör: JM Entreprenad

Konstruktör: Ramböll Projektledning

Tidsram: Byggstart maj 2016, beräknas stå klart hösten 2018

Projektkostnad: 760 miljoner kronor