På Lindholmens tekniska gymnasium kan byggnaden användas i undervisningen

KUB Arkitekter lämnade in det vinnande förslaget i arkitekttävlingen.
Alla tekniska installationer är synliga i undervisningslokalerna.

 På Lindholmen i Göteborg byggs Lindholmens tekniska gymnasium. På den nya gymnasieskolan, som står klar 2020, samlas elever som läser utbildningar inom teknik, sjöfart, el och energi samt VVS. I dagsläget finns eleverna utspridda i olika industrilokaler på Lindholmen.

 

Text: Annika Wihlborg

 

Den nya skolan blir fem våningar hög och byggs i det sydvästra hörnet av Lindholmen. I januari 2018 togs första spadtaget till det som ska bli

den första nya gymnasieskolan som byggs i Göteborg sedan 1993. Höstterminen 2020 räknar Göteborgs stad med att kunna välkomna de första eleverna till den helt nya skolan.

Lokalförvaltningen i Göteborgs stad arrangerade en arkitekttävling inför byggnationen av den nya gymnasieskolan.

KUB Arkitekter lämnade in det vinnande förslaget. KUB Arkitekter, som står för skolans arkitektoniska utformning, har satsat på flexibla undervisningslokaler och en byggnad som på olika sätt kan integreras i undervisningen eftersom alla tekniska installationer är synliga i undervisningslokalerna. Gymnasiet är delvis en träbyggnad. Byggnaden får en hållbar och stadig utsida medan insida och stomme är en varmt välkomnande miljö av mjukt hanterbart trä, enligt Ulrika Videli, en av byggprojektledarna för nya Lindholmen tekniska gymnasium.

Faktaruta; Lindholmens tekniska gymnasium, nybyggnad av utbildningslokaler på Lindholmen i Göteborg

Byggherre: Lokalförvaltningen Göteborgs stad

Byggledare: Ramböll

Arkitekt: KUB arkitekter

Tidsram: Byggstart januari 2018, beräknas stå klart december 2019