BRF Story 567 med bykänsla

BRF Story 567 är uppfört ovanpå ett vårdboende, en spännande lösning där temat är en varierande byggnadshöjd på fem till sju våningar. Illustration: wec360/Svenska Stadsbyggen
Lägenheterna i BRF Story 567 har vanligen en loftlösning med full takhöjd på sex meter. Illustration: wec360/Svenska Stadsbyggen.
På taket finns en stor gemensam terrass med utrymme för grillning. Illustration: wec360/Svenska Stadsbyggen

Bostadsrättsföreningen i Gränby, Uppsala har fått namn just efter sitt läge – den ligger ovanpå ett vårdboende på plan 5, 6 och 7. BRF Story 567 har formen av en liten by som landat på ett tak.

 

Text: Christina Linderoth-Olson

 

Lägenheterna, 30 stycken ettor-treor, har en fantastisk utsikt över nejden. Många har loft med en takhöjd på sex meter vilket tillsammans med stora ljusinsläpp skapar rymd. Så gott som alla har antingen en rymlig balkong eller en privat takterrass. På femte våningen breder en stor gemensam takterrass med plats för grillning och samvaro ut sig.

– Projektet är en del av Råbyvägens omvandling, där kommunens vision var att skapa ett nytt stadsstråk som förbinder Gränby med centrala Uppsala. Nya byggnader med mötesplatser, handelslokaler och besöksfunktioner ersätter tidigare parkeringshus. Uppsala kommun hade en tydlig vision kring gestaltningen, där ett bärande tema var en varierande byggnadshöjd på mellan fem och sju våningar ut mot Råbyvägen, berättar Monika Rahm på arkitektfirman Krook & Tjäder.

 

Fasad i tegel puts och trä
Byggherre är Svenska Stadsbyggen, som också är fastighetsförvaltare av vårdboendet. Hela huset står klart för inflyttning sensommaren 2018. Husets fasad är i tegel, puts och trä. Interiören har en hög grundstandard med ljusa trägolv i ask, integrerade vitvaror i alla kök, bearbetade detaljer och spännande loftlösningar med full takhöjd.

– Vårdboendet och BRF Story 567 har separata entréer, trapphus och utemiljöer – att projektet också är en tredimensionell fastighetsbildning har medfört många spännande projektspecifika lösningar. Under marknivå finns ett garage som är gemensamt för lägenheterna och vårdboendet, säger Monika Rahm.

 

Huset ligger nära Gränby centrum med butiker och restauranger. Området är i omvandling med flera bostadsprojekt på gång. I Gränby finns redan en ishall, tennis- och bandyhallar och en nybyggd arena för friidrott, innebandy, basket och events.

 

FAKTA

 

Nybygge av hus med vårdboende och bostadsrättslägenheter i Gränby, Uppsala.

Byggherre: Svenska Stadsbyggen

Totalentreprenör: Peab Sverige AB

Arkitekt: Arkitekterna Krook & Tjäder i Uppsala

Antal våningar: 7

Byggstart: Maj 2016

Färdigt: Sensommaren 2018