Utegym - friskvård för alla

Foto: Micke Häggström Barstarzz

Malmöbornas behov av utomhushälsoaktivitet har fått två nya pilgrimsplatser. Vid Bulltofta motionscenter och i Pildamssparken med nya utegym. Här ska också SM i Street Workout hållas.

I slutet av april invigdes Bulltoftas nya utegym som ligger i Bulltofta motionscenter. Det hade redan invigningen haft tätt i besöksfrekvensen. Motionscentret ska erbjuda funktionell friskvård för alla åldrar och ska vara gratis, lättillgängligt och ute i det fria förstås.

– Utegymmet erbjuder funktionell friskvård för alla. Det knyter på så vis samman rekreationsområdet och gör det komplett. På motionscentret finns möjlighet till omklädnad, därefter kan du träna i utegymmet och sedan avsluta med en löptur längs någon av våra slingor, berättar Lotta Brodde som är enhetschef vid Bulltofta motionscenter.

Förutom gymmet i Bulltofta har gym också byggts i Pildammsparken. Varje utegym anpassas så att en stor del av de som bor i Malmö ska kunna utnyttja dem. Utegym är den billigaste satsning man kan göra för folkhälsan menar man från Malmö kommun. Ett utegym kan stå där i kanske trettio år utan något stort underhåll, men ger Malmöborna gratis och tillgängliga motionsmöjligheter.

Det finns många aspekter att ta hänsyn till. Framkomlighet för till exempel rullstol och rörelsehindrade, belysning för trygghet och gärna sittbänkar. Man vill också ha en stötdämpande gummibeläggning. Redan från projektstart fanns ett genusperspektiv med. Utegym är könsneutrala då de används lika mycket av kvinnor som män.

Utegymmet består bland annat av utrustning för styrka, motorik och kardiologisk träning. Utegymmet är anpassat för alla oavsett ålder, kön och eventuella funktionshinder. Det går att bland annat utöva kroppsegna övningar, situps, axelpressar, knäböj och marklyft.

I Pildammsparken finns möjligheter i den så kallade ”Street Workout/kroppsvikts-Parken” som ligger mitt emot gamla Malmö Stadion. Träningsentusiasten Micke Häggström från Barstarzz Sweden erbjuder dessutom traningscoaching där. Barstarzz tränar sina kroppar genom  ”Calisthenics”, vilket är en mycket annorlunda träning än de flesta människor är bekanta med. är en form av motion som består av en mängd olika övningar, ofta rytmiska rörelser, vanligtvis utan att använda utrustning eller apparater. De är avsedda att öka kroppens styrka och flexibilitet med rörelser som att böja, hoppa, svänga, vrida eller sparkar, med enbart sin kroppsvikt som motstånd. Barstarzz tror att Calisthenics är ett roligare och enklare sätt att hålla sig i form.

För första gången ska också SM i Street Workout arrangeras 7 juni 2014. Tävlingen kommer att äga rum just i det nya utegymmet i Pildammsparken. Segraren representerar sedan Sverige i VM i Moskva, Ryssland den 19 Juli i år.

Det finns hopp för Malmö. Och hoppen kan med fördel oftare ske utomhus nu.