Med hjälp av ny teknik kan nybyggda ishallar halvera sin energiförbrukning och befintliga ishallar kan spara upp till 20 procent energi bara genom att öka sin kunskap. Det menar Roger Eriksson på Energimyndigheten som sedan 2009 arbetat med projektet Stoppsladd som verkar för att minska energiförbrukningen i ishallar.
För att minska energiförbrukningen i svenska ishallar tog Energi & Kylanalys AB 2009 initiativ till att starta Stoppsladd, ett projekt som drivs av och finansieras av Energimyndigheten, Ishockeyförbundet och en rad andra aktörer. Enligt Roger Eriksson, handläggare på Energimyndigheten finns de största energisparåtgärderna vid nybyggnation och vid större renoveringar.
− Ett exempel är Gimo ishall i Östhammars kommun som bytte ut sin värme- och kylanläggning mot ett slutet koldioxidsystem som tillsammans med en del andra åtgärder har lyckats halvera sin energiförbrukning från 1000 megawattimmar per år till 500 megawattimmar per år.
Det som avgör hur mycket energi en anläggning kan spara är enligt Roger Eriksson vilket skick ishallen är i för tillfället och hur stora resurser det finns att satsa på energisparande åtgärder. Han menar dock att även befintliga ishallar med lätthet spara omkring 20 procent av sin energiförbrukning utan några större investeringar. Istället handlar det om att öka sin kunskap om hur energi sparas.
− För tillfället är Stoppsladd i fasen då vi arbetar för att sprida information. Stoppsladd har tagit fram en rad böcker, rapporter, en hemsida och en utbildning, för att öka kunskapen om hur ishallar kan spara energi.
Roger Eriksson berättar att det lättaste sättet att spara energi är genom driftoptimering. Det kan handla om att kapacitetsreglera motorer, pumpar och ventilationssystem så att de inte används mer än nödvändigt.
− En annan enkel åtgärd är att byta ut befintliga belysning mot LED-belysning vilket sparar mycket energi.
För att öka medvetenheten om energiförbrukning arbetar Stoppsladd även med visualisering.
− I Norrtälje har man installerat en skärm där energianvändningen visas upp för både personal och för besökare så att de kan få en bild av hur energiförbrukningen utvecklas.
Fakta:
Stoppsladd har inventerat och analyserat 152 av Sveriges 340 ishockeyhallar samt Sveriges nio bandyishallar för att undersöka möjligheterna för energieffektivisering. En tredjedel av de inventerade ishallarna kunde inte redovisa sin energiförbrukning på ett korrekt sätt eftersom det inte gick att fullt ut skilja ishallsverksamheten från övrig verksamhet i samma byggnad.
Stoppsladd huvudfinansiärer är Energimyndigheten och Svenska ishockeyförbundet.