Campus Vaxholm – lösning för både klubbar och skola

Foto: Hans Loord

I Vaxholm har det sedan länge funnits brist på möjligheter till bra skolidrott och som i alla kommuner önskar föreningslivet också bättre tränings- och tävlingsmöjligheter. Nu finns en lösning.

På höjden vid Vaxö Idrottsplats ligger ishallen där IK Waxholm tränar och spelar. Där ligger också ytterligare en hall där det bland annat spelas tennis och som också tiil bristningsgränsen härbärgerar nästan all skolidrott. Men det räcker inte och det är dessutom läge att rusta upp de hallar som finns. Förutom ombyggnaden och tillbyggnaden av idrottsanläggningen är det också tänkt att Kulturskolan som bedrivs av fritidsnämnden ska flytta in i den kontorsbyggnad som ligger i kvarteret. Sedan är det tänkt att en ny högstadieskola ska byggas i kvarteret också. Allt detta tillsammans går under namnet Campus Vaxholm.

Arkitekt Björn Greitz, som har sitt kontor nere vid hamnen i Vaxholm och som tidigare varit stadsarkitekt i kommunen, är den som började rita på projektet och ritat fram till förfrågningsunderlaget.  Han berättar att det finns flera intressenter i projektet. - Det är i alla fall fem olika idrotter som ska samsas här. Ishockey, fotboll, innebandy, gymnastik och tennis. Bägge de befintliga hallarna behövde rustas och möjliggöra bättre omklädningsrum och publikutrymmen. Dessutom finns det behov av att kunna röra sig mellan hallarna för att kunna samutnyttja omklädningnsrum bland annat. En komplikation är deolika höjderna som de ligger på. Att bygga till blev lösningen. Ishallen ligger nu som ena benet i anläggningen och den nybyggda hallen ligger som det andra, berättar Björn. 

Entre mellan benen och ekonomi - I mötespunkten mellan de två benen och den andra befintliga hallen förlade vi en kropp som förband de tre delarna. Vi lade en uppglasad huvudentré mellan benen som skulle kännas välkomnande. Topografin har varit väldigt styrande för vad vi kan göra, men just det är spännande också. Ekonomin är också viktig i ett sånt här projekt. Vi har fokuserat på att få till bra flöden i anläggningen och att den invändiga miljön ska bli bra, säger Björn.

Men utomhus ska det ske saker också. Det kommer att kompletteras med löparbanor till exempel. Dessutom är det tänkt att entrégården ska förses med träd och möjligheter att kunna slå sig ner och vänta på att träningen ska ta slut eller att en förälder ska komma och hämta. Så småningom vill man också rusta upp fasaderna på de befintliga hallarna, men än så länge får de vänta på sin ”Make-Over”.

 

 

Fakta

Ombyggnad och tillbyggnad av idrottshall för skola och föreningsliv Byggherre: Vaxholms stad Totalentreprenör:  Fastec Stockholm AB Arkitekt:  Greitz arkitektkontor AB Markkonsult:  JÅLAB Jan-Åke Larsson