HD: Enstegstätade fasader felaktiga

Foto: Myresjöhus

Högsta domstolen meddelade i en emotsedd dom idag i en tvist mellan husägare och Myresjöhus att så kallade enstegstätade fasader är felaktiga konstruktioner. Högsta domstolen meddelar därför prövningstillstånd i frågan om byggherrens ansvar ska gälla även efter garantitidens utgång.

"Målet är alltså inte avgjort utan nu ska det prövas i två steg", säger advokat Peter Savin som företräder Myresjöhus i målet.

"Högsta domstolen har bara sagt att det är ett fel i konstruktionen, nu ska det prövas om det handlat om vårdslöshet", fortsätter Savin till SIX.

Enligt gällande bestämmelser ansvarar entreprenören endast för "väsentligt fel som har sin grund i hans vårdslöshet".

Det andra steget är att HD också ska pröva om andrahandsköpare kan ha rätt till ersättning eller om överlåtelseförbudet i entreprenadavtalen är bindande för andrahandsköparna. En enig Göta Hovrätt gick tidigare emot husägarna i den här frågan.

Målet har vandrat hela vägen upp till Högsta domstolen efter att ett antal husägare stämt Myresjöhus för fukt- och mögelproblem i enstegstätade fasader. Eksjö Tingsrätt dömde till fördel för 23 av 34 husägare i Svedala och Myresjöhus ansågs därmed skadeståndsskyldiga.

Det finns någonstans kring 30.000 putshus med enstegstätade fasader i Sverige. Byggmetoden användes runt sekelskiftet av hela branschen, där ibland de börsnoterade bolagen JM, NCC, Peab och Skanska.

Enstegstätade fasader är en fasad utan luftspalt, vilken har visat sig innebära risker för fukt- och mögelskador om vatten tränger in genom fasaden.

(Six News)