Backa Röd binds samman

Bild: Poseidon
Översiktsbild av Världens Park. Blomsterparken har över 600 arter och är utformad som en ellips. Foto: Poseidon

Det kommunala bostadsbolaget Poseidon äger drygt 1 500 lägenheter i miljonprogramsområdet Backa Röd på Hisingen i Göteborg och satsar på att förnya, förtäta och skapa stads- och kvarterskänsla i området genom att dels bygga nya lägenheter och dels energieffektivisera delar av sitt befintliga fastighetsbestånd. För närvarande pågår bland annat planeringen av 500 nya lägenheter.

  –        Vi har hittills rustat upp och energieffektiviserat 800 av våra lägenheter i Backa Röd genom att bygga om delar av beståndet till lågenergihus. Backa Röd är ett av Göteborgs och Sveriges största sammanhängande miljonprogramsområden. Området är relativt glest bebyggt, vi satsar därför på att förtäta och länka ihop Backa Röds kvarter genom nybyggnation, säger Cathrine Gerle, projektchef på Poseidon.

 För närvarande befinner sig ett omfattande projekt med 500 nya lägenheter längs med Litteraturgatan på detaljplanestadiet. Poseidon planerar även ett sextiotal mark- och terrasslägenheter  i området, som ligger drygt fyra kilometer från centrala Göteborgs mittpunkt, Gustav Adolfs torg.

 –Idag är Backa Röd omgivet av vägområden och parkeringsfält längs Litteraturgatan. Vår ambition är att ge Litteraturgatan en mer stadsmässig uppbyggnad, med en tydlig kvartersbebyggelse och en trygg gatumiljö där kollektivtrafik, fotgängare och cyklister får ta plats. Det är viktigt att de befintliga husen vävs ihop med de nya. Vår ambition är att bygga en variation av olika bostadsformer, lägenhetstyper och standard i området. Det kommer att bli cirka 25 procent bostadsrätter som vårt systerföretag Egnahemsbolaget bygger, säger Cathrine Gerle.

2009 genomförde Poseidon ett uppmärksammat pilotprojekt på Katjas Gata 119 i Backa Röd, då de energieffektiviserade ett miljonprogramshus, vilket bidrog till att energiförbrukningen minskade med nästan sjuttio procent. Nu planerar man att på motsvarande sätt energieffektivisera ytterligare fem punkthus. I planerna ingår även att addera nya våningsplan på fastigheterna och bygga sextio nya lägenheter.