Herzog & De Meuron ritar Israels nya nationella bibliotek

Israels nya nationella bibliotek i Kiryat Ha’Leom, Jerusalem. Bild: Herzog & De Meuron
Exteriör med entrén till biblioteket ritat av Herzog & de Meuron. Bild: Herzog & De Meuron
Biblioteksbyggnaden med glaspartier och svävande betongfasad. Bild: Herzog & De Meuron

Schweiziska arkitektbyrån Herzog & de Meuron har ritat Israels nya toppmoderna bibliotek. Byggnaden ska föra det ursprungliga israeliska nationella biblioteket som grundades 1892 in i vår tid med alla de tekniska innovationer som det innebär samt ge plats åt en speciell forskningsenhet. 

Ritningarna och designkonceptet avslöjades för några månader sedan av den israeliska regeringen i samband med arkitekternas besök i Jerusalem. Planeringen kommer att slutföras under 2015 och byggstart är satt till början av 2016 med planerad invigning 2019. Biblioteket ska präglas av öppenhet, pluralism, tolerans och tillgänglighet för allmänheten, och välkomna alla grupper i det israeliska samhället oavsett kulturell bakgrund.

Forskningsenhet och kulturcenterDet nya biblioteket i Jerusalem ska bland annat innehålla en forskningsenhet, en avdelning för digitala upplevelser och ett kulturcenter för aktiviteter såväl inom- som utomhus, samt ett säkert och klimatkontrollerat underjordiskt arkiv för särskilt viktiga nationella dokument. Biblioteket kommer att ligga i direkt anslutning till det israeliska parlamentet Knesset, vetenskapsmuseet, Israels Museum, Hebrew University och högsta domstolens byggnad, i området Kiryat Ha’Leom, i distriktet Givat Ram.

Skulpturala och svävande stenväggar– Vår ambition var att projektet ska spegla bibliotekets strävan efter transparens och öppenhet. Den starka skulpturala formen i sten, som relaterar till omgivningens topografi, ges ett svävande uttryck när den lyfter från marken ovanpå stora partier av glaselement. 

– Medan de stenbelagda partierna bjuder besökarna på stora öppna ytor för interaktion möjliggör de väldiga glasytorna att boksamlingarna, läsrummen och allmänna utrymmena syns från gatan och närliggande byggnaderna, säger Herzog & de Meuron.

Hela projektet ska genomsyras av grön teknik och baseras på miljömässigt hållbar energi, och byggnaden är dessutom planerad och utformad för att dra minimalt med förbrukning.