Storsatsning med bad- och ishall i Angered

Exteriört har byggnaden ljusa, skira fasader som skiftar i kulör och glans. Bild: Erséus Arkitekter
Exteriört har byggnaden ljusa, skira fasader som skiftar i kulör och glans. Bild: Erséus Arkitekter
: I aktivitetsbadet ska besökarna vara aktiva, klättra, hoppa och skaffa sig vattenvana. Bild: Erséus Arkitekter
: I aktivitetsbadet ska besökarna vara aktiva, klättra, hoppa och skaffa sig vattenvana. Bild: Erséus Arkitekter

I början av 2013 får Angered en helt ny bad- och ishall. I Angereds centrum satsas det stort på bostäder, närsjukhus och handel. Den nya badhallen intill Angeredsgymnasiet är en del av satsningen.

Det bor 45 000 invånare i Angered och närmare 100 000 i nordöstra Göteborg. Alla gynnas de av den pågående storsatsningen på Angereds centrum, en av fem strategiska knutpunkter i Göteborg.

I planerna för Angereds centrum ingår nya bostäder, ett närsjukhus, utvecklad handel och en bad- och ishall. Bad- och ishallen ska byggas intill Angeredsgymnasiet och i direkt anslutning till Angereds sporthall som den även kommer att samordnas med.

Budget på 300 miljoner

Budgeten för hallen är 300 miljoner kronor.

– Det är lite speciellt i badhallen där det alltid är fuktigt. Det är stor fuktpåverkan och det gäller främst den första metern från golvet och upp där det finns störst risk för rost. Det ska också hålla för runt 27-28 grader jämfört med runt 20 i en vanlig hall, berättar Thomas Bäckström på Sweco Systems som bland annat har hand om elsystemen.

Det var i februari 2008 som Fastighetskontoret ansökte om planläggning för hallen och inom kort kommer markarbeten påbörjas på platsen.

– Ishallen är egentligen en lätt byggnad som kommer att vara traditionellt byggd. Badet är lite annorlunda med mycket betong som ska vara fukttät, berättar Per Hilmersson på geokonsulten och konstruktören Cowi.

– Det är väldigt bra lera och mark där ute som gör att vi inte behöver påla. Men istället finns det en risk för ett skred, så det har vi tittat på för att göra det säkert, säger Per Hilmersson.

Låg simkunnighet

Enligt kommunen beror bygget på hallen delvis på att simkunnigheten är låg i stadsdelen, men också för att visa att det satsas på Angered. En tävling hölls därför för att ta fram det bästa förslaget på en ny hall.

– Utmaningen var att skapa en bra logistik och vi la mycket tid på att hitta en optimal planlösning och att göra huset lättorienterat. Direkt när man kommer in ska man förstå hur allt hänger samman och vart man ska ta vägen, berättar Peter Erséus på Erséus Arkitekter, vars förslag blev det vinnande.

Målet med tävlingen var att hitta ett förslag till en anläggning som blir en attraktiv mötesplats för alla, som både lockar till aktivitet och umgänge och samtidigt främjar friskvård och föreningsliv.

– Vi gav vårt förslag ett lätt och luftigt uttryck som vi tror tillför något nytt till Angered, som ju annars domineras av betong och tegel. Det är inte ovanligt att det ligger simhallar och ishallar intill varandra, men att de ligger under samma tak är ovanligt, säger Peter Erséus.

Aktivitetsbad och relaxavdelning

I ishallen kommer det att finnas en fullstor rink och läktare med 300 platser. Badhallen kommer att bestå av tre olika delar med flera olika bassänger.

– Det finns ett aktivitetsbad, inte att förväxla med det man brukar kalla äventyrsbad. I aktivitetsbadet ska man vara aktiv, klättra, hoppa och skaffa sig vattenvana. Samtidigt stärker man kroppen utan att man kanske ens tänker på det. Vidare finns det en 25-meters motionsbassäng och en mindre övningsbassäng som är till för dem som lär sig simma eller är i behov av rehab-träning. Det kommer också att finnas en relaxavdelning med bastu och bubbelpool, berättar Peter Erséus.

Exteriört har byggnaden ljusa, skira fasader som skiftar i kulör och glans. Ytan är halvtransparent och silar dagsljuset på dagen och den upplysta interiören på kvällen.