Länssjukhuset i Kalmar har sedan i mars månad i år ett nytt hus för intensivvård och cancerbehandling. Nu pågår arbete med avdelningen för dagkirurgi. Senare etapper inkluderar även en ny akutmottagning, operationsavdelning och sterilcentral.
Med sina 18 specialistkliniker och uppåt 400 vårdplatser är länssjukhuset i Kalmar länets största vårdinrättning.
Sjukhusanläggningen – som sedan slutet av 1930-talet ligger i Stenbergsområdet söder om centrala Kalmar – har genom åren successivt förnyats genom rivning och nybyggnation.
I dag återstår bara några enstaka, ursprungliga byggnader av ett sjukhus vars anor kan spåras så långt tillbaka som till 1400-talet.
Den senaste större byggnationen färdigställdes år 2000. Då blev ett vårdblock för kirurgi, kvinnosjukvård samt barn- och ungdomsmedicin klart.
– Det görs ofta försök med en övergripande plan över sjukhusområden som sedan utbyggnadsetapperna är tänkt ska följa. Det brukar tyvärr inte hålla. Det blir lätt hus lite här och där på området. Men man får ändå försöka att pussla ihop det hela. Det här gäller inte bara Kalmar utan de flesta sjukhusområden, säger Leif Petersén, ansvarig arkitekt och vd för YLP Arkitekter.
Arkitektfirman YLP med huvudkontor i Göteborg och en medarbetargrupp på 95 personer har sedan starten 1998 specialiserat sig på just sjukhusarkitektur.
Fasad av tegel och metall
Det nu färdiga Hus 15 vid Länssjukhuset i Kalmar började byggas i mars 2009 och stod klart i februari i år 2011. Totalt handlar det om en till- och nybyggnad på drygt 11 000 kvadratmeter
Det nya huset har en fasad av utvalt tegel och partier i metall. Material och formspråk knyter an till de befintliga byggnaderna på sjukhusområdet.
– Formen som finns där är ju en befintlig byggnad. Vi har inte från början styrt det arkitektoniska upplägget utan följt de ursprungliga riktlinjerna interiört och exteriört. Det gäller valet av tegelsorter, kulörer, utformningen av metallpartier och annat för att få en vacker byggnad, förklarar Leif Petersén.
Utrymme för anhöriga
Det nya huset för intensivvård och cancerbehandling är en fyravåningsbyggnad.
Högst upp på fjärde planet ligger en intensivvårdsavdelning och uppvakningsplatser för nyopererade patienter. Här handlar det om toppmodern, högteknologisk vård som inte gick att bedriva i de gamla lokalerna från 1984. Den snabba utvecklingen inom intensivvården har medfört att det som för ett par decennier sedan var omöjligt att behandla numera kan vara rutinsjukvård.
I en egen korridor i anslutning till den nya sjukhusbyggnadens intensivvårdsavdelning finns också övernattningsrum samt utrymmen för pentry, dusch och toalett för anhöriga till svårt sjuka eller skadade patienter. Tidigare fick personalen improvisera de anhörigas möjligheter att övernatta.
Mänskligare atmosfär
På plan tre i nybyggnaden får länssjukhuset en ny onkologenhet för cytostatikabehandling av cancerpatienter.
Här blir det 19 vårdplatser istället för som tidigare nio. Det innebär bland annat att fler patienter kan få sin behandling i Kalmar istället för att som tidigare behöva åka till Linköping.
I onkologienhetens lokaler ligger även den nya isotopbehandlingen. På tredje planet har också den fysiologiska kliniken inom diagnostiskt centrum fått nya lokaler. Det här är nya vårdlokaler med avancerad sjukvårdsteknik som till exempel ultraljuddiagnostik, gammakameror och EKG.
Plan två är markplan med bland annat undersökningsrum, ett medicinskt fackbibliotek och undervisningslokaler. Här finns också rum för sjukgymnastik, sjukhuspräst och diakon.
På plan ett under markplanet är fläktrum, teknikrum, undercentral och omklädningsrum placerade.
Arkitekten Leif Peterséns ambition har varit att skapa en mänskligare atmosfär jämfört med vad som åtminstone tidigare varit vanligt i sjukhusmiljöer.
– Tiden på sjukhuset ska vara så kort som möjligt och nästan kännas som en hotellvistelse.
Den nya sjukhusbyggnaden i Kalmar har planlösningar med spännande vinklar. Ljusa väggar är färgsatta med gröna och blå nyanser som samspelar med olika slags golvmaterial – även de i ljusa kulörer.
– Det som är unikt med nybyggnationen i Kalmar är formspråket, såväl utvändigt som invändigt. Jämfört med mer traditionella sjukhusmiljöer blir det en mjukare upplevelse för patienterna och de som arbetar där. Här är inte så strukturellt fyrkantigt som i många andra sjukhusanläggningar.
Första av fem etapper
I och med att hus 15 nu är färdigt så är den första av sammanlagt fem etapper avklarade i en omfattande modernisering med ny- och ombyggnader av länssjukhuset i Kalmar.
Nu återstår bland annat att bygga om tidigare behandlingsavdelningar till expeditioner och att göra om den gamla intensivvårdsavdelningens lokaler till en dagkirurgisk operationsavdelning.
I byggplanerna ingår också en ny dagvårdenhet som integreras med en barnmottagning som ska få fler undersökningsrum.
Den fysiologiska klinikens gamla lokaler görs till en tillfällig evakueringsavdelning för intensiven under den tid som intensivvårdsavdelningen byggs om. Detta sker i sin tur i ytterligare en annan sjukhusbyggnad på området, hus 19.
Här pågår redan ombyggnadsarbeten. Förutom den nämnda avdelningen för dagkirurgi – som för övrigt beräknas vara klar i november – så kommer de här byggnadsarbetena att etappvis intensifieras med sikte på en ny akutmottagning, operationsavdelning och sterilcentral. Ombyggnadsarbetet beräknas pågå fram till juni månad 2013.
Fakta
Ny- och ombyggnad vid Länssjukhuset i Kalmar
Byggherre: Landstinget i Kalmar län
Arkitekt: YLP Arkitekter
Byggnadsentreprenör: Skanska
Bruttoyta: cirka 25 000 kvadratmeter
Tidsram: Mars 2009-juni 2013
Projektkostnad: 430 miljoner kronor