Facebooks jättehall i Luleå färdig inom kort

Datacentrets totala yta blir 30 000 kvadratmeter, motsvarande 11 fotbollsplaner. Hela anläggningen ska stå klar under år 2014. Foto: Facebook
Foto: Facebook

Facebook har idag drygt en miljard användare världen över. Behovet av större utrymme för datalagringen växer ständigt - tillsammans laddar användarna upp mer än 300 miljoner bilder och 20 miljoner applikationer per dag. 2010 bestämde sig Facebook för att leta lämplig plats för ett datacenter utanför USA. Valet föll slutligen på Luleå.

– Datacentret i Luleå är vårt första utanför USA och är en del i vår globala infrastruktur som vi kontinuerligt utökar för att hantera vårt snabbt ökande användarantal och ge dessa en så bra användarupplevelse som möjligt, säger Joel Kjellgren, site manager för Facebook i Sverige.

Det var bland annat stadens kalla klimat - genomsnitts-årstemperaturen ligger på 1,3 grader Celsius – som fällde avgörandet till Luleås fördel.

– Tillgången till stabil elförsörjning och 100 procent förnyelsebar energi i kombination med ett aktivt lokalt näringsliv bidrog också till att vi valde att etablera oss här.

NCC har huvudansvaret Datacentret består av en enorm byggnad som rymmer fyra serverhallar. Den totala ytan är 30 000 kvadratmeter. vilket motsvarar drygt 11 fotbollsplaner. Byggstart skedde i oktober 2011 och hallen stod färdig i våras. Hela anläggningen väntas vara klar 2014.

När det geografiska valet stod klart följde utmaningen att finna en aktör med kompetens att klara av den komplexa uppgiften att anpassa Facebooks egen standardlösning för bygge av nya datacenter, samt planera och leverera alla installationer.

Uppdraget gick till NCC, som är huvudansvarig för bygget i dess helhet medan Bravida utför installationerna.

Säker el av tradition Driften av serverhallarna kräver givetvis kolossala mängder energi. En faktor som fick Facebook att välja Luleå var att kraftförsörjningen i regionen är pålitlig och förnyelsebar - starkströmsnätet har gått utan avbrott sedan 1979. Elbolagen Luleå Kraft och Vattenfall har erfarenhet av de hårda kraven från kunder i stål- och gruvbranschen. För säkerhets skull har Facebook anlitat båda bolagen så att om ett nät faller ifrån kan det andra träda in.

Reservkraft i form av batterier installeras också. De viktigaste funktionerna kommer även att i nödfall kunna försörjas med kraft från dieselgeneratorer. 

 - Jämfört med Facebooks amerikanska datorhallar har vi kunnat minska antalet dieselgeneratorer från 14 till 2 stycken på grund av det stabila och kraftiga elnätet, säger Johan Gustafsson, NCC:s affärschef i Luleå.

Omgivande luften kyler servrarna Tack vare det kalla klimatet räcker det att kyla ner dataservrarna med luft utifrån och att tillsätta en vattendimma de dagar som termometern visar varmare grader.

På övervåningen i hallarna placeras en anläggning för vatten. Därifrån ska en fin dimma sprutas ut för att fukta luften.

- Byggnaden, som rymmer fyra serverhallar, och två av serverhallarna är driftsatta. I de återstående två serverhallarna pågår nu installationer, säger Johan Gustafsson.

 - Det är visserligen högt tempo på grund av den snäva tidplanen. En ovanligt stor del av projektet, 60-70 procent, är installationsarbeten vilket kräver extra mycket och noggrann planering.

Bravidas största affär någonsin Installationsarbetena utförs som nämnts av Bravida. Uppdraget är företagets hittills enskilt största affär och kommer som mest att sysselsätta cirka 200 montörer och projektledare.

 - Vi ligger till och med lite före i tidsschemat. Alla jobbar fantastiskt bra, säger Mika Sundholm på Bravida.

Beställaren Facebook är också nöjda.

 - Att bygga en så pass stor och avancerad anläggning är komplicerat och varje byggnad kräver lokala anpassningar till klimat med mera, men det har trots detta gått enligt plan, säger Joel Kjellgren.

Finns det planer på nya byggen i Luleå eller i Europa efter den här satsningen?

 - Vi tar beslut på detta utifrån våra behov och det är något vi kontinuerligt utvärderar. Vi har i dagsläget inte något beslut på ytterligare byggen i Luleå. Det projekt vi senast presenterat är ett nytt Datacenter i Altoona, Iowa, som likt Luleå kommer drivas helt med förnyelsebar energi, denna gång från lokal vindkraft.

 

FAKTA DATACENTRET I LULEÅ

  • Serverhallen i Luleå är Facebooks första utanför USA
  • Facebook har ett eget koncept för byggen av datacenter. Centret i Luleå är en anpassad version av hallarna i Oregon (Prineville) och North Carolina (Forest City)
  • Huvudentreprenör är NDF – ett konsortium mellan NCC Construction Sverige, DPR Construction och Fortis Construction
  • Kontraktsumman är 808 miljoner kronor
  • Projektet har sysselsatt nära 300 personer
  • Facebook-centret är den största enskilda investeringen i Luleå sedan SSAB stålverk byggdes 1940