Charlottenberg bygger ut

Morast handelsområde består av en 300 meter lång byggnad med fyra butiker och en restaurang. Parkeringen har plats för 1 200 bilar. Bild: Peab

I Värmländska Charlottenberg byggs för tillfället ett stort varuhus som enbart riktar sig till norska gränshandlare. Varuhuset på hela 27 500 kvadratmeter beräknas öppna lagom till påsk.

Med anledning av den ökande gränshandeln mellan Värmland och Norge planerar den norska Thongruppen att öppna ett stort varuhus i värmländska Charlottenberg.

– För tillfället sätter vi in fönster och innerväggar. Den blivande matbutiken är ganska långt gången och alla golv är i princip lagda, säger Peter Erlandsson, entreprenadingenjör på Peab.

Det nya köpcentret har en yta på 27 000 kvadratmeter och kommer enligt Peter Erlandsson förutom Nordens största matbutik samt Nordens största godisbutik innehålla en sportaffär, Jula och en restaurang. Själva byggnaden består av en pålkonstruktion med cirka tusen pålar, stommen är en stålstomme med fackverkstakstolar fribärande plåt med ovanliggande isolering och tätskikt. Ytterväggarna är prefabricerade och tillverkade i trä och gips. För att hålla värmen i butiken är väggarna väl isolerade.

– Huvuddelen av uppvärmningen sker genom återvinning från butikskylans överskottsvärme, från exempelvis kylar och frysar i matvarubutiken med mera. Som komplement och spetsvärme är centret anslutet till fjärrvärme säger Peter Erlandsson.

För att spara ytterligare energi består dessutom huvudentrén av en luftsluss som hindrar kylan från att komma in. Ytterfasaden består dessutom till viss del av glaspartier som släpper in dagsljus.

Innerväggarna besår av stålpelare och träregelväggar som är klädda med plywood och gips som sedan ska målas. Ytterväggarna kommer i sin tur att kläs i plåt och träpannel.

Tanken är att Morast handelsområde ska öppna lagom till påsk 2014.