Umeås nya badhus förenar motion med avkoppling

Umeå kommun har valt att bilda ett kommunalt bolag, Umeå Badhus AB, som både bygger och äger det nya badhuset. Bild: Link

Umeå är en stad som just nu präglas av en stark framtidstro. Det märks inte minst på det nya badhus som byggs mitt i centrum. Kommunens nya badhus blir ett friskvårdshus och en mötesplats som bland annat ska inrymma en multibassäng med tio banor, äventyrsbad och gym.

Gymmet på husets andra våning omfattar drygt 1500 kvadratmeter, medan äventyrsbadet upptar ungefär lika mycket yta. I badets foajé planeras även ett café. I badhuset byggs ett parkeringshus i två plan.

Umeås nya badhus utrustas med en motströmsbassäng, en hoppbassäng på tio gånger elva meter, en upplevelsebassäng på 700 kvadratmeter, en småbarnsbassäng på 60 kvadratmeter samt en delbar simbassäng på 50 gånger 25 meter.

Här byggs även tre vattenrutschkanor av varierande karaktär, med fallhöjder på mellan fyra och elva meter. Den delningsbara multibassängen byggs med en justerbar botten och ska bestå av tio banor.

Umeå kommun har valt att bilda ett kommunalt bolag, Umeå Badhus AB, som både bygger och äger det nya badhuset. När badhuset har invigts hyr kommunala Umeå fritid in sig i lokalerna. I början av 2013 ägnar man sig åt pålning av fastigheten.