Klimatsmarta bostäder med solpaneler

Omkring 160 nya lägenheter ska byggas av FB Bostad i Campusområdet i Vellinge, rapporterar Sydsvenskan. Totalt vill kommunen bygga runt 230 bostäder för blandade målgrupper på området.

Fokus ligger på ettor och tvåor där en tredjedel blir hyresrätter.

Varför det kallas just klimatsmarta bostäder är delvis för att de går efter konceptet "klimatkvarter" – alltså att rena regnvatten genom särskilt anlagda trädgårdsstråk, men också att bygga ut parkeringsplatser och cykelvägar för att fungera som extramagasin vid skyfall.

- 60 procent av lägenheterna blir ettor eller tvåor. Det saknas hyresrätter i Vellinge, och jag tror också att mindre bostadsrätter är en bristvara, säger Henrik Lindblad, vd på FB Bostad till Sydsvenskan.

De energieffektiva byggnaderna rustas också med solceller, paneler i lägenheterna där boende själva kan följa sin förbrukning av el, varmvatten och värme i realtid.

- Det finns gott om plats för cyklar, poolbilar och laddplats för elbilar. I återvinningsrummet ska det finnas en byteshörna, Henrik Lindblad till Sydsvenskan.

Bostäder ska kosta omkring en halv miljard, men exakt hur mycket som satsas i olika skeden är inte fastlagt, rapporterar Sydsvenskan. Inflyttning planeras till 2019.