Building D(emountable) – snabbt byggande med hybridstommar

Foto: Metsä Wood

Arkitektkontoret cepezed från Nederländerna ville bygga ett fyravåningskontor som skulle kunna flyttas till en annan plats om så behövdes. Slutresultatet, Building D(emountable), är en hybridstomme som kombinerar en stålstomme med träelement och en glasfasad. Användningen av byggelement av Kerto® LVL (laminated veneer lumber) gjorde projektet mer hållbart, och de lätta elementen gick extremt snabbt att installera.

Golvelementen av trä tillverkades hos De Groot Vroomshoop. Det gick mycket enkelt att hantera de lätta träelementen på de trånga gatorna i staden Delfts centrum. Monteringen av den lastbärande stommen gick mycket fort.

”Jag blev imponerad av hur snabbt monteringen gick”, säger cepezeds grundare, arkitekten Jan Pesman. ”Det tog bara tre veckor att sammanställa de bärande delarna. Kerto® LVL är praktiskt och passar perfekt för industriella konstruktionsmetoder med prefabricerade element.”

Infästningarna gjordes reversibla, vilket innebär att byggnaden lätt kan demonteras. Användningen av träelement betyder också att hela processen kan reverseras.

”Du kan alltså demontera byggnaden och bygga upp den någon annanstans. Om du blir tvungen eller önskar kan du bara flytta byggnaden dit du vill ha den", säger byggnads­ingenjören Elise van Westenbrugge-Bilardie från konsultföretaget IMd.

Building D(emountable) är en elegant kombination av stål, trä och glas. Att arbeta med prefabricerade element var ett bra prototypprojekt för cepezed med tanke på framtida hybridbyggprojekt.

”Ett av målen var att göra byggnaden så lätt som möjligt”, förklarar van Westenbrugge-Bilardie. ”cepezed gav oss idén att använda träelement i konstruktionen. Vi ville också använda små element så att delarna enkelt kan transporteras till byggplatsen och monteras samman där.”