Unikt lyft har gett Staffans kyrka ny anda

I juni 2019 inleddes etapp ett med omfattande utgrävning och sanering av källarvåningen, som då i princip bara bestod av underjord full med radon och mögel, efter ett byggfusk från 1930-talet. Foto: Robert Edman.

Efter en tids omfattande restaurerings- och renoveringsarbeten står nu Staffans kyrka i Gävle färdig - åter tillgänglig för kyrkliga aktiviteter igen. Ett brett arbete med moment som utgrävning och sanering av källare, samt ett unikt lyft av hela kyrkan på jättelika domkrafter och nyproduktion av nya lokaler under kyrkan.

Av Sanna Kesselfors

Sammanfattningsvis omfattar arbetet restaurering av en gammal kyrka från 1932 samt nyproduktion av nya lokaler inuti de gamla, befintliga utrymmena. Arbetet har, enligt Robert Edman, projektledare för Kyrkans Fastighetssamverkan (KFS), gått bra och enligt planerna - trots ett komplicerat och unikt projekt med många delar.

- Arbetet med Staffans kyrka har varit otroligt stimulerande och en rejäl utmaning. Det har omfattat en varierande bredd i allt från restaureringen med att hantera gamla ytskikt till grova schaktarbeten, håltagningar, pålning och avancerade grundmursförstärkningar samt nyproduktion. En stor utmaning var bland annat att samtidigt genomföra omsorgsfull restaurering av många känsliga inventarier, berättar Robert Edman och fortsätter:

-När vi gick in i projektet var det många okända faktorer och risker. Till exempel med kyrkans grundläggning. Men det har gått bra. Vi var klara i tid och återinvigningen av kyrkan skedde i december.

Fuskbygge från 1930-talet

I juni 2019 inleddes etapp ett med omfattande utgrävning och sanering av källarvåningen, som då i princip bara bestod av underjord full med radon och mögel, efter ett byggfusk från 1930-talet vid uppförandet av kyrkan där dåvarande entreprenören lämnat kvar formvirket i den betonggjutna grunden. I september samma år stängde man Staffans kyrka för församlingsaktiviteter för restaurering av inventarier och inredning.

bild
Kyrkas ursprungliga grundläggning på mark tillät endast en takhöjd på dryga två meter. För att nå den nya högre takhöjden förflyttades grundläggningen via pålar ner till fast berg. Foto: Robert Edman.

Den stora entreprenadstarten och etapp två inleddes i slutet av 2020 där man i januari 2021 sänkte ner hela grundläggningen i form av ett gigantiskt lyft av hela kyrkan, enligt en mycket noggrant förberedd, och för att vara i en kulturmiljö, unik metod där man på 20 jättelika domkrafter lyfte kyrkan. Detta gjordes för att skapa det nya källarplanet med närmare tre meters takhöjd med samlingslokaler och kontorsytor. Kyrkas ursprungliga grundläggning på mark tillät endast en takhöjd på dryga två meter. För att nå den nya högre takhöjden förflyttades grundläggningen via pålar ner till fast berg. Det nya verksamhetsplanet har utformats i samarbete med AIX arkitekter.

– Det var ett oerhört nervöst moment trots omfattande förberedelser. Riskerna med ett sådant avancerat lyft handlar förstås om att förstöra hela kyrkans konstruktion med sprickbildning och i praktiken stora kulturvärden som kunde blivit förstörda, säger Robert Edman.

bild
Foto: Robert Edman.

Nya installationer samt ökad energiprestanda

De nya delarna består dels av kontor för de församlingsanställda byggt i suterräng, inramat av omsorgsfulla ljusinsläpp i nyupptagna fönsteröppningar. Dels en samlingslokal med

tillhörande församlingskök anpassat för omkring 80 sittande gäster som ska användas i samband med kyrkliga verksamheter.

Man har även bytt ut de 90 år gamla, befintliga installationer som fanns i kyrkan och genomfört stora energibesparingsåtgärder genom att isolera vinden, glasrutor och bytt ut hela uppvärmningssystemet från direktverkande el till vattenburen golvvärme som nu är kopplat till det lokala fjärrvärmenätet.

- Det blir en avsevärd förbättring i energiprestanda. I de befintliga utrymmena i kyrkorummet har vi lyft ut hela kalkstensgolvet och lagt värmeslingor och sedan lagt tillbaka golvet. Det är även golvvärme i de nya delarna.

Enligt Robert Edman har det varit ett välfungerande projekt där man arbetet lyckosamt efter samverkansentreprenad.

- Vid sådana här renoveringar som omfattar så många avancerade delar är det förstås viktigt med både hållbarhetstänk och även stort hänsynstagande. Det har funnits en hög transparens i alla led, vilket jag tror har varit en nyckelfaktor för att genomföra ett projekt av den här omfattningen på ett framgångsrikt sätt.