Öppningen av Natrium - Ett Näste för forskning och näringsliv

Foto: Ola Kjelbye

Akademiska Hus och Sahlgrenska Science Park introducerar en ny hubb för life science-företag på Medicinareberget i Göteborg. Den nya satsningen omfattar en yta på 2 400 kvadratmeter som inkluderar laboratorier, kontorsutrymmen och gemensamma områden, där samarbete är i centrum med tillgång till både laboratoriechef och delad utrustning.

Med den färdigställda byggnaden Natrium, som nu huserar Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet, uppstår en unik möjlighet på Medicinaregatan 9C. Tidigare använda av institutionerna för biokemi, biofysik, genetik och molekylärbiologi, dessa lokaler är nu tillgängliga för uthyrning till life science-företag i behov av både labb- och kontorsutrymmen. Konceptet Shared Lab erbjuder en dynamisk och samarbetsinriktad miljö med tillgång till forskningsutrustning, affärsstöd och accelerationsprogram genom Sahlgrenska Science Parks CO-AX accelerator. Här finns huvudsakligen plats för mindre företag, och genom att hyra in sig ges företagen möjlighet att dela både kunskap och utrustning och därigenom stötta varandra.

"Det är verkligen en spännande framtid vi ser fram emot. Genom denna satsning öppnar vi upp området för näringslivet på ett sätt som inte tidigare varit möjligt. En kreativ miljö som gynnar både universitetet och näringslivet", säger Pontus Isaksson, fastighetsområdeschef på Akademiska Hus.

Strategiskt beläget mitt på Medicinareberget, kommer lokalerna att ha närhet till både Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Göteborgs universitet, samt till natursköna områden, service och bra kommunikationer. Konceptet innebär att Sahlgrenska Science Park agerar som värd för företagen och driver aktiviteter för att främja möten och nätverkande, samt erbjuder ett brett utbud av tjänster.

"En fördel med vårt samarbete med Akademiska Hus är att vi kan tänka stort och utveckla vårt Shared Lab-koncept. Det är mycket intressant och gynnsamt för våra tillväxtföretag eftersom vi skapar en unik miljö där innovation kan blomstra, stöttad av starka akademiska och medicinska band", säger Karl Maack, Site Development Director vid Sahlgrenska Science Park.

Från och med april är fjärde våningen klar för uthyrning. Det finns cirka tolv kontorsplatser och tolv laboratorieplatser tillgängliga för uthyrning på detta våningsplan, många med vidsträckt utsikt över Göteborg. Under de kommande månaderna kommer även lokalerna på plan 2 och 3 att bli tillgängliga. Totalt förväntar sig Akademiska Hus och Sahlgrenska Science Park att kunna erbjuda 50 laboratorieplatser med kontor samt ytterligare cirka 50 kontorsplatser för forskning och vetenskap som främjar människors liv och hälsa.