Ny metod från Betolar utvinner metaller och producerar miljövänligare cement från industrins restmaterial

Tillverkaren av betongelement Consolis Parma och materialteknikföretaget Betolar har genomfört ett omfattande testprogram kopplat till forskning och produktutveckling av lågkolhaltiga håldäck. Utvecklingsprojektet går nu in i produktionsfasen. Finländska forskningsinstitutet, YIT är intresserat av att testa de nya håldäcken. Foto: Betolar
Tillverkaren av betongelement Consolis Parma och materialteknikföretaget Betolar har genomfört ett omfattande testprogram kopplat till forskning och produktutveckling av lågkolhaltiga håldäck. Utvecklingsprojektet går nu in i produktionsfasen. Finländska forskningsinstitutet, YIT är intresserat av att testa de nya håldäcken. Foto: Betolar

– Vi har utvecklat en metod som förenar två centrala utmaningar: återvinning av strategiskt viktiga metaller och minskning av koldioxidutsläpp – det säger Tuija Kalpala, vd för det finska materialteknikföretaget Betolar. Företaget har tagit fram en ny process där industriella restmaterial, som gruvavfall och slagg från metallindustrin, både ger möjlighet till metallutvinning och kan användas för att tillverka ett cementfritt byggmaterial med låg klimatpåverkan.

Metoden gör det möjligt att separera ut metaller med hög precision från tidigare oanvända restströmmar. Samtidigt omvandlas det som återstår – efter att metallerna extraherats – till ett lågutsläppande bindemedel, även kallat grön cement. Hela insatsmaterialet tas tillvara och bidrar till två användbara produkter.

– Det här är resultatet av ett långsiktigt utvecklingsarbete. Vårt mål har hela tiden varit att ta fram ett eget cementfritt bindemedel, och nu har vi lyckats, säger Kalpala.

Betolar har lämnat in sju nya patentansökningar kopplade till metoden och arbetar med att förstärka skyddet för sin teknik globalt.

Avfall blir till resurs i gruv- och metallsektorn

Gruvindustrin producerar varje år tiotals miljarder ton gruvavfall, både från pågående verksamhet och äldre gruvor. Dessa restmassor innebär ofta stora miljörisker eftersom skadliga ämnen kan läcka ut i naturen. Men de utgör samtidigt en outnyttjad källa till strategiskt viktiga metaller som litium, kobolt och nickel.

På samma sätt genererar metallindustrin omkring fyrahundra till femhundra miljoner ton slagg per år globalt – varav en betydande del innehåller restmetaller men i dag inte tas tillvara. Betolar menar att deras metod kan utnyttja detta material på ett resurseffektivt sätt.

Det som skiljer tekniken från andra är att hela processen är utformad som ett cirkulärt system. Efter att metallerna extraherats omvandlas det återstående slagget till Betolars egen produkt – en cementfri grön cement, kallad Geoprime. Det innebär att inget spill uppstår.

– Enbart slagget från metallindustrin skulle kunna täcka cirka tio procent av världens årliga behov av bindemedel. Det skulle motsvara en minskning av de globala koldioxidutsläppen med omkring en procent – säger Kalpala.

Hon understryker också att potentialen i gruvavfall är ännu större än i slagg. Samtidigt minskar metoden beroendet av jungfruliga råvaror och bidrar till ökad självförsörjning inom Europeiska unionen.

Kombination av klimatnytta och råvarusäkerhet

Betolars lösning erbjuder flera fördelar samtidigt. Dels skapas ett hållbart byggmaterial som kan ersätta traditionellt cement i betongprodukter. Dels förbättras utvinningen av metaller som är kritiska för energiomställningen. Detta gör metoden relevant för aktörer inom både bygg-, gruv- och stålindustri.

Företaget ser också att tekniken kan vara kommersiellt intressant för de omkring ett tusen stålverk som finns globalt. Värdet av metallerna i deras slagg är stort, och att återvinna dessa kan ske utan att öppna nya gruvor – något som i dag är både dyrt, tidskrävande och förknippat med stor miljöpåverkan.

– Många i cementindustrin satsar i dag på att minska utsläpp genom att fånga in koldioxid. Vår metod går längre – vi undviker utsläppen från början, samtidigt som vi minskar behovet av nya råvaror, säger Kalpala.

Ny teknik förenar återvinning av metaller med klimatsmart cementproduktion

Grön cement, som samtidigt är en cirkulär produkt, kan enligt Betolar ge konkurrensfördelar i framtida affärer. Tekniken ger också nya intäktsmöjligheter genom licensiering av metallutvinningsmetoden.

Betolar använder avancerad digitalisering och artificiell intelligens för att optimera sina processer och produkter. Företagets huvudprodukt Geoprime har redan använts i samarbete med bland annat JA-KO Betoni för att utveckla betongprodukter med minskad klimatpåverkan.

Källa: Betolar