3D-modell styr renovering av anrik vattenkraftstation

Modellen ska effektivisera renoveringen av vattenkraftstation. Foto: Norconsult
Modellen ska effektivisera renoveringen av vattenkraftstation. Foto: Norconsult

När den 1913 byggda Rockesholms vattenkraftstation i norra Örebro län stod inför en omfattande renovering, valde Karlskoga Vattenkraft AB att ersätta traditionella pappersritningar med en digital 3D-modell från Norconsult Sverige. Det nya arbetssättet har lett till bättre samordning, kortare ledtider och minskad klimatpåverkan. Nu närmar sig kraftverket återstarten och kan snart börja producera förnybar el igen.

Renoveringsarbetet inleddes 2023 med att anläggningen skannades. Efter att vårfloden 2024 dragit förbi, kunde själva entreprenaden påbörjas. En temporär spont installerades och rivningen startade. Interiört togs de gamla turbinerna bort, och delar av betongen revs för att ge plats åt två nya, mer effektiva aggregat.

Enligt beställningen från Karlskoga Vattenkraft AB levererades en samordningsmodell framtagen med hjälp av BIM – Building Information Modeling. Norconsult Sverige tog fram modeller för hela anläggningen: betong, armering och VVS, och sammanställde allt i en samordnad modell.

– Vi har levererat modeller för hela anläggningen, betong, armering, VVS, och sammanställt allt i en samordningsmodell. Det är efter den modellen som entreprenören har byggt, berättar Oscar Persson, konstruktör inom Vattenkraft på Norconsult, som har jobbat med att skapa 3D-modellen.

Informationen i modellen hålls uppdaterad och innehåller bland annat AMA-koder, mängder, täckskikt och längder. På byggarbetsplatsen används surfplattor för att visualisera modellen och mäta med millimeterprecision. Det är också möjligt att tända och släcka gjutetapper för att planera arbetet.

– Alla inblandade har kunnat se modellen i realtid, vilket har lett till bättre samordning. Dessutom sparar det här arbetssättet tid, pengar och minskar koldioxidutsläppen eftersom vi kan göra mer precisa beräkningar av mängden betong som går åt, konstaterar Oscar Persson.

Förutom modeller och samordning har företaget även ansvarat för konstruktion, VVS, mekanik, geoteknik, skanning samt upphandlingsstöd för nya turbiner och generatorer.

När de nya turbinerna och generatorerna har installerats är anläggningen redo att åter tas i drift. Alla tester ska vara genomförda i slutet av maj.

Källa: Norconsult