Studenter tävlar med isblock och passivhus i Växjö

Ett av årets team i IceBox Challenge kommer från Linnéuniversitetet i Växjö och består av sex mastersstudenter från det internationella programmet Hållbar konstruktionsteknik. Foto: Team LNU/Simpson Strong-Tie
Ett av årets team i IceBox Challenge kommer från Linnéuniversitetet i Växjö och består av sex mastersstudenter från det internationella programmet Hållbar konstruktionsteknik. Foto: Team LNU/Simpson Strong-Tie

Hur mycket av ett ton is smälter på en månad i ett passivhus jämfört med ett hus byggt enligt dagens minimikrav? Den frågan ställs i IceBox Challenge – en internationell tävling där sex masterstudenter från Linnéuniversitetet i Växjö deltar med två egenbyggda minihus. Projektet vill konkret visa hur byggteknik påverkar energianvändning och klimat.

Två isblock, två byggtekniker
IceBox Challenge är ett pedagogiskt experiment där två minihus byggs med olika byggstandarder. Det ena följer svenska Boverkets byggregler (BBR), det andra passivhusstandard. I varje hus placeras ett isblock på ett ton, vars smälthastighet mäts under en månad. Syftet är att illustrera energieffektivitetens effekt på klimatpåverkan.

Laget från Linnéuniversitetet består av sex masterstudenter från programmet Hållbar konstruktionsteknik, med deltagare från fem olika länder.

– Den stora skillnaden mellan de två byggsätten är kraven på isolering och lufttäthet. I ett passivhus har vi 500 mm tjocka väggar, medan det bara krävs 170 mm i huset som följer standardreglerna, säger Nathalie Svensson, lagledare för Team LNU.

Internationell lärdom om byggkultur
För studenterna har projektet gett viktiga insikter.

– Det viktigaste är att huset ska ha hög kapacitet att hålla värmen ute. För oss har det varit en lärorik process, eftersom man i vissa av våra hemländer inte ens bygger med isolering. Vi har lärt oss hur viktigt det är med både isolering och lufttäthet, oavsett klimat, säger Nathalie Svensson.

Genom att stötta unga ingenjörer i projekt som IceBox Challenge vill företaget bidra till att driva utvecklingen mot mer energieffektiva, cirkulära och klimatsmarta bygglösningar. Foto: Team LNU/Simpson Strong-Tie

 

Nathalie Svensson, lagledare för Team LNU. Foto: Team LNU/Simpson Strong-Tie

Stöd från industrin
För att säkra hållfastheten i konstruktionen har Simpson Strong-Tie försett laget med infästningsprodukter. Företagets Håkan Karlsson hjälpte också till med produktval baserat på CAD-modeller.

– Samarbetet med Simpson Strong-Tie har varit väldigt värdefullt. Vi kunde fokusera på design och byggteknik, medan de hjälpte oss att välja rätt infästningar som håller ihop konstruktionen och tål de påfrestningar som huset utsätts för, säger Nathalie Svensson.

Cirkulär design med återbrukat material
Teamet har fokuserat på cirkulär byggteknik. Bland annat återanvändes fasadskivor från Migrationsverket i Solna, vilket sänkte klimatavtrycket med 20 procent. Husen har även designats för att enkelt kunna demonteras och byggas upp igen.

– Vi har försökt tänka cirkulärt i alla led – från materialval till hur husen är uppbyggda, säger Nathalie Svensson.

Tävlingen avslutas 6 juni
IceBox Challenge avslutas med en ceremoni den 6 juni 2025 då mängden kvarvarande is mäts. Syftet är att öka förståelsen för hur byggval påverkar klimatet och visa på behovet av energieffektiva lösningar.

– Byggbranschen står för omkring 30 procent av den totala energianvändningen, mycket går till uppvärmning och nedkylning. Det är tydligt att vi behöver hitta nya sätt att bygga på – och framtidens ingenjörer behöver rätt verktyg och kunskap, säger Håkan Karlsson på Simpson Strong-Tie.

För att säkra konstruktionens stabilitet och hållfasthet har Simpson Strong-Tie försett teamet med infästningsprodukter av hög kvalitet, från träskruv till beslag. Foto: Team LNU/Simpson Strong-Tie
Konstruktionens stabilitet säkras. Foto: Team LNU/Simpson Strong-Tie