Swerock har beviljats nytt tillstånd för bergtäkten i Hästeryd. Beslutet innebär att bolaget får bryta upp till 10 miljoner ton berg och morän under 30 år. Tillståndet, som vann laga kraft i november 2024, ska säkra tillgången på ballastmaterial för infrastruktur- och byggprojekt i Västra Götaland.
Tillståndet gäller i tre decennier
Mark- och miljödomstolens beslut ger Swerock rätt att utöka och förlänga verksamheten, som togs i anspråk den 1 maj. Täktområdet omfattar 12,7 hektar inklusive nya ytor, där brytning beräknas inledas mot slutet av året. Materialet ska användas i projekt i bland annat Alingsås, Floda och Lerum.
– Befolkningsutvecklingen i regionen väntas öka och när samhället växer behövs mer bergmaterial till våra vägar, järnvägar, anläggningar, bostäder och byggnader. Med hänsyn till både miljö och ekonomi är det viktigt att verksamheten befinner sig nära den lokala marknaden, så beslutet är glädjande, säger Catherine Sollerman, regionchef för Swerock Väst.
Villkor och miljöinsatser
Tillståndet omfattar krav på bland annat damm- och bullerkontroll, vattenrening, vibrationsövervakning samt en efterbehandlingsplan för tiden efter brytningen. Enligt bolaget har även åtgärder vidtagits för biologisk mångfald.
– Senare kommer vattenväxter att planteras i täktens dammar, som samlar upp och renar dagvatten, berättar Malin Kronbäck, biträdande avdelningschef för Råvaruförsörjning på Swerock.
Swerock har enligt handlingsplan satt upp 18 fågelholkar för att gynna arter som entita och andra hålhäckande fåglar. Bolaget planerar även åtgärder som död ved för insekter och orörda stenmjölshögar för backsvalor.
Fakta om ballast och brytning
- Ballast (berg, jord och grus) är näst största förbrukningsråvaran i Sverige efter vatten.
- 8–10 ton används årligen per invånare, främst till vägbyggnation.