Dubai får operahus i världsklass

Dubais nya spektakulära operahus, skapat av den danske arkitekten Janus Rostock och brittiska konsult- och arkitektbyrån Atkins.
Operan har gett nytt namn till området där det ligger: Opera District Dubai Downtown. Bild: WC Atkins/Janus Rostock
Danske arkitekten Janus Rostock. Bild: WC Atkins/Janus Rostock

Danske arkitekten Janus Rostock och brittiska konsult- och arkitektbyrån Atkins står bakom Dubais nya spektakulära operahus. Med avancerad teknik kan scen och åskådarläktare sänkas ner i källaren och operan förvandlas till en enda stor festsal eller utställningslokal med helt plant golv som till och med kan användas som isbana. Förenade Arabemiraten är platsen för ännu ett uppmärksammat och påkostat kulturellt byggnadsverk i den större skalan. Denna gång gäller det en opera i Dubai, som under de senaste tjugo åren har vuxit och expanderat enormt och nu har passerat en miljon invånare. Staden som ligger vid Persiska viken är navet i ett sammanhängande viktigt stråk av industri och bebyggelse som sträcker sig nära tio mil längs kusten. Med en ständig utbyggnad täcker Dubai med sina förorter idag in ett område på över tre mil längs kusten och en mil inåt landet.

Bakom den invigda operan, där stjärntenoren Placido Domingo inledde repertoaren, står den multinationella arkitektbyrån Atkins med sin avdelning i Mellanöstern, under ledning av den danske arkitekten Janus Rostock. Den nya operan blir även den första kulturbyggnaden i sitt slag i Dubai.

Fasad inspirerad av segelbåt

Byggnadens fasad som till 98 procent utgörs av glas är utformad med inspiration från en så kallad dhow – en traditionell båttyp med gamla anor, som kännetecknas av sitt trekantiga segel på framåtlutande mast. Segelbåtarna som finns i olika storlekar har använts för både fiske och frakt av handelsvaror under tusentals år, vilket förankrar byggnaden historiskt med platsen. Operan är också passande placerad alldeles vid vattnet i centrala staden i ett område som i och med den nya kulturinstitutionen blivit omdöpt till ”Opera District Dubai Downtown”.

Fastighetens interiör räknas som en av de absolut mest förnämsta och avancerade i världen med många operativa finesser. På åtta timmar kan salongen byta skepnad till en konsertsal eller förvandlas till en enda gigantisk arena med platt golv genom att scenen och läktare sänks ner i källaren med hjälp av hissanordningar.

Klassisk balett på isbana

Detta är tänkt att möjliggöra för andra evenemang som exempelvis att hysa enormt stora middagssällskap, olika slags uppträdanden, mässor eller utställningar. En redan planerad föreställning där man har dragit nytta av denna förvandlingsmöjlighet är Peter Tjajkovskijs klassiska balett Nötknäpparen som i december kommer att uppföras på en spolad is i operahuset.

Arkitekten Janus Rostock har under de senaste åren varit ansvarig för en rad olika byggprojekt i arabvärlden, där han för tillfället ligger på första plats i magasinet Middle East Architectures rankinglista 2016 över arkitekter i Mellanöstern. Janus Rostock har tidigare bland annat arbetat för stjärnarkitekten Henning Larsen och KHR Arkitekter samt varit sakkunnig arkitekt på projektet Citytunneln i Malmö. För närvarande är Rostock och hans team i Atkins verksamma med planeringen av ett 200 000 kvadratmeter stort komplex med butiker, hotell och bostäder i södra delen av staden Dubai.

FAKTA ATKINS: WC Atkins är en av de ledande globala rådgivningsbyråerna aktiva inom ett tjugotal olika områden. Företaget som grundades i Storbritannien 1938 av Sir William Atkins rankas idag som nummer elva inom planering, design och arkitektur. Atkins har runt 18 000 anställda fördelat på 300 kontor i 29 länder, däribland Danmark och Sverige.