Erdogan invigde en halvfärdig flygplats

Om tio år, då alla byggarbeten är slutförda, förväntas 200 miljoner människor besöka flygplatsen årligen. Bild: Wikimapia

På måndagen den 29 oktober invigdes Istanbuls nya flygplats i Turkiet. Flygplatsen blir världens största då allt står klart år 2028.

Flygplatsen är ett av president Recep Tayyip Erdogans stora projekt och kostar över tio miljarder euro. Målet är att den ska bli en global knutpunkt som sammanlänkar Europa, Asien och Afrika.

Man fortsätter att bygga den nyinvigda flygplatsen i flera led. Den första terminalen som nu öppnas ska kunna hantera 90 miljoner passagerare om året. 

När resten är i gång så ska flygplatsen klara av 150 miljoner passagerare. På sikt räknar man med att kunna bygga ut till 200 miljoner passagerare årligen vilket är ungefär dubbelt så mycket som världens nu största flygplats mätt i antalet passagerare, den i Atlanta i USA. 

Flygplatsen Istanbul Airport har fått sitt namn efter staden Istanbul, vars namn också är ett viktigt varumärke för landet, sade president Erdogan under invigningen.

I början kommer det att gå flyg från Istanbuls flygplats till fem destinationer. Det första flyget lyfter till huvudstaden Ankara på onsdagen den 31 oktober.

I slutet av året hoppas man ändå kunna lägga till fler destinationer, då flygplatsen ska vara redo att vara i full användning.

Man hoppas kunna flyga till betydande destinationer. Från och med slutet av året hoppas man kunna räkna med 90 miljoner resenärer på årsbasis.

Det är nästan dubbelt fler än antalet passagerare som i dag rör sig på världens största flygplats, Hartsfield-Jackson i Atlanta i USA.

Tidigare rapporterade Svenska Yle om hur arbetare tvingats slita under dåliga förhållanden för att få klart en del av flygplatsen i tid till den något tidiga invigningen.

Enligt icke-statliga organisationer har närmare 40 personer dött i samband med byggarbetena på flygplatsen under de senaste tre åren. Andra källor som publicerats av tyska medier talar om upp till 400 döda arbetare.

Enligt Human Rights Watch ska 31 arbetare ha skadats efter att de ordnat en protest inför invigningen mot de dåliga arbetsförhållandena.

Enligt en turkisk fackförening deltog hundratals arbetare i protesterna och många arresterades i samband med att turkiska myndigheter stoppade protesterna.

 

Källa: STT, AFP