Berlin bygger 209 meter högt hus vid Bahnhof Zoo

Illustration av det planerade Hardenberg-tornet i Berlin designat av Christoph Langhof. Bild: Langhof Arkitektbyrå

Berlins högsta skyskrapa kommer att toppa allt som staden har skådat hittills, inklusive de nyligen offentliggjorda planerna på en omtalad skyskrapa vid Alexanderplatz i östra delen av staden.

Ett intresseförening bestående av privatpersoner, en arkitekt och representanter för fastighetsbolag med säte i området runt stationen Bahnhof Zoo presenterade nyligen ett utkast till ett 209 meter högt hus vid Hardenbergplatz i närheten av västra Berlins pendeltågstation Bahnhof Zoo.

Arkitekt Christoph Langhof, som har ritat den framtida skyskrapan med 52 våningar, anser att huset bör bära namnet "Hardenberg".

"Hardenberg" skulle bli den överlägset högsta byggnaden i Berlin, även jämfört med det 150 meter höga bostadstornet på Alexanderplatz, som projekteras för närvarande av den amerikanska investeraren Hines eller den 175 meter höga påbyggnaden, som ska pryda det redan existerande Hotell Estrel i stadsdelen Neukölln.

- För höjden finns det starka estetiska och proportionella skäl. Slutligen bör tornet dominera komplett huvudstadens västliga city mellan paradgatan Kurfürstendamm och Berlins centrala park, Tiergarten. Höghuset tar mot förmodan ingen stor plats. Tornet står på en relativt liten yta, utan att blockera trottoarer eller cykelbanor till Tiergarten, underströk arkitekt Langhof under presentationen.

Bottenvåningen i tornet reserveras för detaljhandeln och restauranger med ”högre kokkonst”, som Langhof uttryckte sig.

Utrymmet från första till den tolfte våningen består av ett hotell med 230 rum. Från tolfte till trettionde våningen avsätts för kontor. Trettioförsta våningen förses med modernaste fastighetsteknik. Från 32:a till 48:e våningen består tornet av högvärdiga bostäder. Slutligen, på den 49: e och 50: e våningen kan man besöka en skybar, samt en utsiktsplats.

Prislappen kommer att ligga på minst 230 miljoner euro. Ett ”överväldigande antal” investerare har, enligt Langhof, redan anmält intresse.

Källa: Langhof Arkitektbyrå, Berlin