Växjö satsar på innovativt kombinerat stations- och kommunhus

Det nya kombinerade stations- och kommunhuset står klart 2021. Bildkälla: Sweco/Skanska
Huset byggs på norra stationsområdet. Bildkälla: Sweco/Skanska

Text: Annika Wihlborg

I Växjö byggs ett nytt kombinerat stations- och kommunhus som kommer att innebära ett lyft för stadens centrala delar. Den nya byggnaden ger inte bara staden en modern station och ett ändamålsenligt kommunhus. Det frigör även utrymme för mer bostadsbyggande i centrala Växjö.

Idén om ett gemensamt projekt uppkom efter att Växjö kommun och Jernhusen identifierat ett gemensamt behov av ett nytt kommunhus och en ny station på Växjös norra stationsområde. Merparten av husets yta upptas av det nya kommunhuset, som ska bli på drygt 13800 kvadratmeter och vara en arbetsplats för drygt sexhundra personer. Växjös nya station, som alltså inryms i samma byggnad, får en yta på drygt 1850 kvadratmeter. Det inkluderar bland annat väntsal, restauranger och butiker.

Växjös vardagsrum blir allmän mötesplats

Den nya byggnaden kommer dessutom att innehålla en yta på drygt 800 kvadratmeter som går under namnet ”Växjös vardagsrum”. Det är en allmän mötesplats som kommer att fungera som en social mötesplats för stadens invånare. Våren 2021 är det dags för inflyttning i det nya kommunhuset och efter sommaren öppnar stationen upp för resenärer. Projektet byggs utifrån ambitionen att miljöcertifiera enligt Miljöbyggnad nivå guld.