Regeringen vill beskatta arbetstagare som tillfälligt arbetar i Sverige

Inhyrd arbetskraft är vanligt förekommande i byggbranschen. Arkivbild

Idag blev det klart att regeringen går vidare med förslaget att införa så kallat ekonomiskt arbetsgivarbegrepp vid beskattning av utländska arbetstagare som tillfälligt arbetar i Sverige. Byggnads välkomnar förslaget som spås bidra till en mer konkurrensneutral byggbransch.

– Det ligger i hela samhällets intresse att de som jobbar i Sverige också betalar skatt här. När vi bygger skolor eller sjukhus för skattepengar är det rimligt att de som utför arbetet också betalar skatt i Sverige, säger Johan Lindholm, ordförande Byggnads.

Inhyrd arbetskraft är vanligt förekommande i byggbranschen och en förutsättning för att Sverige ska klara av att hålla den höga byggtakt för som behövs. På senare år har dock andelen utländsk arbetskraft som arbetar i Sverige utan att betala skatt här vuxit. Det har skapat en snedvriden konkurrenssituation där det blivit ekonomiskt fördelaktigt att hyra in utländsk personal istället för att anställa. Utländsk arbetskraft kan arbeta i Sverige i sex månader utan att betala skatt.

– Det ska vara lika villkor på arbetsmarknaden och det här blir ytterligare ett verktyg för att motverka oseriösa företag som dumpar villkor. Men mer behövs och i nästa skede vill vi se att regeringen utvecklar lagstiftningen till att även omfatta entreprenadföretag, säger Johan Lindholm, ordförande Byggnads.