Bröderna bygger sitt drömhus i betong

Bröderna Nexhat och Nehat Preteni. Foto: UBAB

Nexhat och Nehat Preteni, två betongälskande bröder från Ulricehamn har byggt sina egna drömvillor. I sitt favoritmaterial, betong!

Bröderna, som båda arbetar på UBAB, Ulricehamns Betong AB, har varit med och producerat massor av magnifika byggnader. Gjutna inne i fabriken i Timmele utanför Ulricehamn och monterade runt om i landet. När de började fundera på att skaffa sig egna hus var steget inte så långt till att undersöka om det var möjligt att göra det i betong.
 

Nexhat berättar: -Jag ville forma min egen drömvilla och har förstått att en betongvilla får en rad fördelar framför en villa i lätta material. Energibuffrande, brandsäker, fuktsäker och tyst. Men det som framförallt hägrade var att kunna få en riktigt stilig byggnad med minimalt underhåll.

-Inspirerade av några tegelhus, som var byggda i någorlunda samma stil, som Nehat sett utomlands, kunde jag efter mycket skissande och klurande och med hjälp av en arkitekt tillslut lämna över ett underlag till UBAB som sedan prissattes. Det fantastiska var att det visade sig att byggnaden bara blev marginellt dyrare än en massproducerad villa i lätt material av trä och gips.

När väggarna skulle gjutas såg UBABs planerare till att de hamnade på det gjutbordet där jag själv arbetade. Det var en spännande tid och gjorde att jag lärde mig massor. -Plötsligt var jag ju inte bara en gjutare tillsammans med mina arbetskamrater, jag var ju också den kräsne slutmottagaren av produkten.

Även lillebror Nehat planerade att bli ägare till en villa. Med ett par månaders förskjutning var även Nehat igång med sitt hus! Bröderna har byggt sina villor i var sin ända av Ulricehamn, på var sin sida om den vackra sjön Åsunden.

 

bild
Bild: UBAB

Nehat berättar: - Min bror var snabbast ut och visade vägen, att det verkligen var möjligt att få sin drömvilla till ett helt rimligt pris. Då fanns det ju ingen anledning för mig att inte göra likadant, fast med ännu lite bättre lösningar, säger Nehat med ett skämtsamt leende. -Många av de idéer som Nexhat använt sig av hade vi ju diskuterat fram tillsammans. Vi har förvånansvärt lika smak. Jag vill också ha strikta former, lite pampigt med stora panoramafönster, en omgivande lättskött trädgård med mycket stål, sten och glas och förstås en enorm altan. Fast en stor skillnad finns det faktiskt mellan våra hus! Nexhat har valt att måla sitt hus vitt, medan jag naturligtvis har behållit den vackra gråa betongytan.

 

bild
Bild: UBAB