149 nya hyreslägenheter byggs av Peab i centrala Jönköping

149 nya hyreslägenheter på Skeppsbron i centrala Jönköping. Bild: Peab

Peab har fått i uppdrag att bygga 149 nya hyreslägenheter, lokaler på bottenvåningen samt garage på Skeppsbron i centrala Jönköping. Beställare är HSB Göta. Projektet är en utförandeentreprenad och kontraktssumman uppgår till 221 miljoner svenska kronor. 

Kvarter 8, som entreprenaden avser, kommer att innefatta tre huskroppar och ligger mitt i Skeppsbrons södra del mellan Kämpeavenyn och den nya Oskarshallsgatan. Fasaderna kommer i huvudsak att bestå av tegel i varma nyanser. 60 av de 149 lägenheterna kommer att ingå i trygghetsboendet Parketten.

Lägenheterna är av skiftande storlek, från ettor till fyror, där majoriteten utgörs av tvåor. Garaget kommer att ha plats för 60 bilar. Dessutom ska det byggas 285 cykelplatser i anslutning till husen.

Hela området byggs enligt certifieringen Miljöbyggnad Silver och projektet kommer att ha stort fokus på hållbarhet och miljö, inte minst genom användandet av betong som minskar koldioxidutsläppen. Flertalet av parkeringarna i garaget kommer att förses med laddningsmöjlighet för elberoende fordon. Husen förses med solceller på taken och dagvattnet återanvänds till innergårdens alla växter. Kvarteret ska också förses med stora miljörum för att de boende på ett enkelt sätt ska kunna källsortera.

Förutom lägenheter bygger Peab även lokaler för paketleverans, ett bageri/café samt en salong för frisör- och hudvård.

Fastighetsägare och förvaltare av lägenheterna är HSB Gambrinus, som är ett helägt dotterbolag till HSB Göta.

– Kvarter 8 blir det första av fyra kvarter som HBS Göta kommer att bygga på Skeppsbron. Samtliga lägenheter i den här fastigheten blir hyresrätter, som idag är en bristvara i centrala Jönköping. Att samtidigt kunna erbjuda ett stort antal av dessa lägenheter som trygghetsboende känns väldigt bra, säger Mikael Carlson, fastighetschef i HSB Gambrinus.

Byggstart sker i juni 2021 och projektet beräknas vara färdigt i november 2023.

Projektet orderanmäls i det första kvartalet 2021.