160 hyresrättslägenheter bidrar till förtätningen av Årsta

Sävlången och Idlången är två nya kvarter med hyresrättsbostäder i punkthus längs med Årstastråket. Bildkälla: ÅWL Arkitekter

Av Annika Wihlborg

Som en del av Stockholms stads satsning att utveckla stadsdelen Årsta i södra Stockholm med drygt 3000 nya bostäder till 2025 byggs kvarteren Sävlången och Idlången med totalt 160 nya hyresrättslägenheter fördelat på två punkthus med närhet till natur och kommunikationer.

bostaden
I det nya kvarteret byggs även en ny förskola med fyra avdelningar. Bildkälla: ÅWL Arkitekter

I de två nya husen som byggs längs med Årstastråket med närhet till tvärbanan kommer det att finnas plats för 160 hyresrättslägenheter som byggs av Serneke. Utöver bostäderna omfattar projektet även en förskola med fyra avdelningar samt ett garage. De nya husen består av fjorton våningsplan och byggs intill Stockholmshems befintliga 60-talshus vid Valla Torg och Sandfjärdsgatan. Lägenheterna består av mellan två och fem rum och kök och samtliga lägenheter får egen balkong eller uteplats.

De boende kommer att erbjudas medlemskap i bilpool. Här byggs även 400 cykelparkeringsplatser och de boende kommer även att kunna serva sin egen cykel i ett så kallat cykelkök. Huset i kvarteret Sävlången stod klara för inflyttning under våren och sommaren 2021. Huset i kvarteret Idlången beräknas stå klara för inflyttning under hösten eller vintern 2021 eller 2022.

bild