Nytt forskningscentrum i Skellefteå

Bild: Skellefteå Kommun

Det nya landmärket på Campus Skellefteå, som kommer att husera forsknings- och utbildningsverksamhet, har fått klartecken efter att bygg- och miljönämnden beviljat bygglov för projektet under dagens möte.

– Byggnaden kommer att fungera som en mötesplats, testmiljö och laboratorium för forskning kring framtida energilösningar, vilket är avgörande för ett hållbart växande Skellefteå, säger Annamaria Hedlund (S), ordförande i bygg- och miljönämnden.

Huset kommer att vara värd för bland annat Arctic Center of Energy, ett kompetenscenter som drivs av Luleå tekniska universitet, Northvolt, Skellefteå Kraft och Skellefteå kommun.

– Vi har höga ambitioner för hållbarhet i detta projekt. Till exempel är detta första gången vi ansöker om certifiering enligt Sweden Green Buildings Councils standarder för Miljöbyggnad 4.0 och NollCO2, den högsta nivån för hållbara projekt, säger Kenneth Lindén, projektchef vid fastighetsavdelningen på Skellefteå kommun.

Byggnationen kommer att påbörjas under 2024, och byggnaden ska stå färdig vid årsskiftet 2026/2027.

Fakta: Byggnaden

Byggnaden kommer att uppföras på den västra sidan om biblioteket på Campus Skellefteå och kommer att omfatta cirka 8000 kvadratmeter fördelat på sju våningar. Interiören kommer att ha öppna ytor och stora glaspartier med utsikt över Skellefteälven. Byggnaden kommer att vara synlig från olika delar av Skellefteå, från båda broarna i öst och väst till strandpromenaden på norra sidan av älven.