Einar Mattssons arbetsmiljövecka

Veronica Axeen, KMA-ansvarig på Einar Mattsson Byggnads AB. Foto: Åke Gunnarsson/VUE

Varje år arrangerar Einar Mattsson-koncernen en hel vecka där alla medarbetare engagerar sig i olika aktiviteter och fördjupningar om den gemensamma arbetsmiljön. Alla är ansvariga för arbetsmiljön, och tillsammans skapar de förutsättningar för en säker, trygg och inkluderande arbetsplats. Veronica Axeen, KMA-ansvarig vid Einar Mattsson Byggnads AB, har en särskild roll i företaget och i arbetet tillsammans med underentreprenörer. Halvvägs in i Einar Mattssons arbetsmiljövecka följer vi upp med Veronica.

KMA står för kvalitet, miljö och arbetsmiljö. Hos Einar Mattsson fokuserar Veronicas roll särskilt på arbetsmiljön på byggarbetsplatserna. Fastighetskoncernen arbetar dagligen med arbetsmiljön och under denna vårvecka lägger alla medarbetare extra fokus på arbetsmiljön. Årets tema är "Trygga team och säkra beteenden."

"Arbetsmiljöarbete handlar om människors välbefinnande. Inom vår del av koncernen är säkerhetsfrågorna avgörande. Att arbeta förebyggande och systematiskt med säkerhet och hantera risker och tillbud är grundläggande för att nå vårt mål - noll allvarliga incidenter och arbetsplatsolyckor," säger Veronica.

Underentreprenörer inkluderas också

Veronica Axeen fungerar som en brygga mellan produktionen och ledningen när det gäller arbetsmiljöfrågor och byggarbetsplatser. Hennes uppdrag innebär att skapa riktlinjer, implementera dem och följa upp så att alla förstår syftet och prioriterar på samma sätt. Ofta är problemet med riktlinjer att de beskriver vad som ska göras, men inte hur, vilket kan leda till att vissa gör egna tolkningar. Eftersom vi påverkar varandras arbetsmiljö är det viktigt att alla har rätt beteenden.

"Det är viktigt för oss att involvera underentreprenörerna, så att de förstår vad som gäller på vår arbetsplats och tar sitt ansvar. Om vi kommunicerar med varandra stärker vi gemenskapen, och därmed skapar vi trygga team och säkra beteenden. Min viktigaste uppgift är att förmedla hur vi som huvudentreprenör ser på saker, hur man agerar rätt och vad som händer om regler och rutiner inte följs," avslutar Veronica.

Att säga ifrån om en oönskad jargong För att skapa en fungerande fysisk arbetsmiljö arbetar Einar Mattsson även med den psykosociala arbetsmiljön. Jargong är ett viktigt samtalsämne i detta sammanhang. Finns det en jargong i mitt team? Vågar jag säga ifrån om någon uppvisar ett osäkert beteende? Hur säger jag ifrån om en kollega uttrycker sig kränkande? För att täcka in helheten håller koncernen obligatoriska föreläsningar om just detta, med uppföljande diskussioner i respektive team.