Folkets Park i Uddevalla byter skepnad

Bild: ABAKO Arkitektkontor AB

I Uddevallas gamla Folkets Park växer nu ett helt nytt bostadsområde fram. Här bygger Peab tre punkthus, två lamellhus och fem småskaliga flerbostadshus efter det nya konceptet Gårdshem. Samtidigt behålls så mycket som möjligt av den gamla parkmiljön. En gång i tiden lockade Uddevallas Folkets park storheter som Paul Anka, Bill Haley och Cornelius Vreeswijk. Och ända fram till förra året dansades det i kongresshallen.

Peab köpte fastigheten vid Folkets Park år 2013 och började planera bostäder för människor i olika livsskeden. Samtidigt rev man alla byggnaderna i Folkets Park som var i undermåligt skick. Punkthusen och de småskaliga flerbostadshusen är bostadsrätter, medan lamellhusen kommer att inrymma 48 hyreslägenheter som ägs av det kommunala bostadsbolaget Uddevallahem. Yteffektivt och generösa balkonger Peab har kommit igång med bygget av två av de tre planerade punkthusen och lamellhusen. – Ambitionen har varit att skapa välplanerade effektiva lägenheter med generösa balkonger i söder- och västerläge, berättar projektutvecklare Emelia Andersson på Peab.

De mindre tvåvåningshusen byggs efter Peabs Gårdshems-koncept. Det blir fem stycken hus med sammanlagt 30 lägenheter. Tack vare husens gestaltning och förrådens placering skapas flera mindre gårdsmiljöer som skapar samvaro för de boende.   – Genom att bygga likadana hus på olika orter runt om i Sverige kan vi använda samma projektering och byggmetoder. När vi upprepar husen sätts också konceptet på kartan, säger Emelia Antonsson.

Av parken bevaras så mycket som möjligt. Flera terrasser med naturstenar, trappor och stigar får vara kvar och påminna om parkens storhetstid. Parkens gamla inventarier har auktioneras ut på Tradera och intäkterna gick oavkortat till Barn- och ungdomskulturen i Uddevalla.