Storskaligt återbruk, från rivning till nybygge

Gamla våningsplan lägger grunden för nya Kvarteret Återbruket. Visionsbild: Lendager Group

Ett betydelsefullt steg mot att främja storskaligt återbruk tas nu för Kvarteret Återbruket när det gäller det gamla IKEA-varuhuset i Kållered, som är en del av Ingka Centres handelsplats. Istället för att bara rivas, demonteras de gamla våningsplanen försiktigt och sågas ut i specifika storlekar. Dessa återanvänds sedan som grund för cirka 70 nya hyreslägenheter i Selma stad i Göteborg. Målet för Kvarteret Återbruket är att minst hälften av det använda materialet ska vara återvunnet.

Framtiden Byggutveckling, i samarbete med NCC, tar nästa steg mot storskaligt återbruk för Kvarteret Återbruket. För att uppnå detta krävs fokus på de tyngsta konstruktionsdelarna med störst klimatpåverkan, något som hittills har varit ovanligt i stor skala.

Mattias Ström, projektchef på Framtiden Byggutveckling, säger: "De stora volymerna av håldäck som vi tar ut från IKEA i Kållered täcker nästan hela vårt behov för Kvarteret Återbruket. Tidigare har återbruk varit kostnadsutmanande, men med nya metoder kan vi nu både återbruka effektivt och minska klimatavtrycket."

RISE har utfört en kvalitetssäkring av håldäcken på uppdrag av NCC, där betongens egenskaper som tryckhållfasthet, beständighet och dragstyrka av armeringslinor har testats. Jan Suchorzewski, betongforskare och enhetschef på RISE, säger: "Alla håldäck visade hög kvalitet på betongen och låg nedbrytning på grund av karbonatisering. De bedöms kunna användas minst dubbelt så länge som tidigare."

NCC driver återbruksprocessen som totalentreprenör och anpassar håldäcken till de nya bostäderna i samarbete med Normans, som utför rivningen av det gamla IKEA-varuhuset, samt andra partners som Göstas Truckuthyrning, Såg & Betongborrning och RISE.

Petra Ahlström, affärschef på NCC Building Sverige, säger: "För att ta storskaligt återbruk till nästa nivå krävs det modiga initiativ från beställare och entreprenörer med innovativ kompetens. Tillsammans bygger vi upp ny kompetens inom återbruk."

Det gamla IKEA-varuhuset i Kållered invigdes 1972 och ersattes av ett nytt IKEA förra året. Ingka Centres bidrar till återanvändningen av material från rivningen för att fortsätta skapa värde för samhället och miljön.

Framtiden Byggutveckling är en del av initiativet Handslaget, som syftar till att främja klimatneutralt byggande i Göteborgsregionen genom att stimulera en återbruksmarknad.

Totalt kommer Framtiden Byggutveckling att bygga cirka 550 bostäder längs Litteraturgatan i Selma stad, som kommer att ägas och förvaltas av Poseidon, båda företagen ingår i Framtidenkoncernen.