Naturstensåterbruk - Wiklunds och Zurface i samarbete

Foto: Zurface

Logistikföretaget Wiklunds och naturstensproducenten Zurface har påbörjat ett partnerskap för att minska miljöpåverkan från bygg- och anläggningsbranschen genom att etablera en marknadsplats för återbruk av naturstensprodukter. Sedan början av året har de lyckats rädda 300 ton begagnad natursten från att bli avfall.

Wiklunds specialiserar sig på hållbara logistiklösningar för fastighets- och byggbranschen, medan Zurface levererar natursten till olika projekt, från stora infrastrukturprojekt till privata trädgårdsprojekt. Tillsammans vänder de sig nu till entreprenörer, fastighetsägare och den offentliga sektorn i Storstockholms- och Uppsalaområdet och erbjuder att kostnadsfritt hämta natursten som annars skulle hanteras som avfall.

Naturstenen transporteras med Wiklunds miljövänliga fordon till Zurfaces anläggning i Stora Vika utanför Nynäshamn. Där tvättas, sorteras och lagras stenen i väntan på att återanvändas i nya projekt.

Magnus Rödin, projektledare på Wiklunds, ser detta som ett steg mot ett cirkulärt materialflöde inom bygg- och anläggningsbranschen. Naturstenen har en nästintill obegränsad teknisk livslängd och kan återanvändas i princip i all oändlighet, vilket gör den särskilt lämplig för återbruk. Dessutom är natursten en begränsad resurs som det råder brist på och som inte kan återskapas.

Zurfaces kunder börjar uppskatta miljöfördelarna med att återanvända naturstenen och dess positiva inverkan på företagens CO2-utsläpp. Eric Tärnsten, försäljningschef på Zurface, betonar att det egentligen inte finns någon anledning att kasta stenar så länge de är i gott skick. Han hoppas att samarbetet kommer att bidra till att ändra synen på återbruk av stenar och visa att även stenar med färgskiftningar kan fylla samma funktion som nya stenar.