Exprimentera med ljud

Foto: The Lab

The Lab är en kreativ lekplats där du kan utforska, uppleva och experimentera. Gå på upptäcktsfärd i den interaktiva simulatorn, upplev olika ljudmiljöer, lyssna och lär mer om ljud och akustik.

b

Upplev

Vad är ljud? Vågor? Vibrerande luftpartiklar? En psykisk eller fysisk upplevelse? Ja, det är faktiskt allt detta och mer därtill. Upplev och lär dig vad ljud verkligen är och lyssna på olika ljudfenomen i våra korta men informativa och underhållande filmer.

Utforksa

Kan bra akustik göra oss smartare? Vad är det för likhet mellan en lärare och en gräsklippare? Och varför pratar vi högre när vi dricker kaffe? Läs vad forskningen säger och lär dig hur ljud påverkar både kropp och sinne.

Visste du till exempel att forskning visar att lärare måste skrika lika högt som ett godståg (80–85 dB) för att överrösta den genomsnittligkontor eller sjua ljudnivån på 64 dB i ett klassrum utan ljuddämpande åtgärder.

Exprimentera

Valet av ljudabsorption gör stor skillnad. Gå på upptäcktsfärd i den akustiska simulatorn och upplev skillnaden direkt. Du kan välja mellan klassrum, kontor eller sjukhusmiljö och prova hur olika ljud beter sig med och utan ljudabsorption i tak och på väggar. Ljudupplevelsen blir bäst vid användande av hörlurar då den akustiska upplevelsen bygger på avancerad fysikbaserad auraliering som ger en realistisk 3D-ljudupplevelse.b