Siemens energieffektivitetstjänster - Hållbara fastighetslösningar

Bild: Siemens

För att skapa en hållbar framtid identifierar en ny studie från Siemens Financial Services (SFS) potentialen för minskade koldioxidutsläpp genom energieffektivitetstjänster.
 

  • Handels- och offentliga fastigheter förbrukar mer energi per kvadratmeter än bostäder, vilket betonar vikten av att prioritera energieffektiviseringsåtgärder för att uppnå utsläppsmålen.

  • Trots detta, under tider av ekonomisk utmaning tenderar investeringar i nödvändig teknik att avta.

  • En ny studie från Siemens Financial Services (SFS) undersöker den potentiella minskningen av koldioxidutsläpp i USA, Europa, Kina och Indien fram till 2030 genom en ökad implementering av energieffektivitetstjänster (EEaaS).

  • Dessa flexibla finansieringsalternativ kan säkerställa minskningar av driftskostnader utan att belasta kapitalresurser och säkerställa att förväntade besparingar realiseras.

b

Studien uppskattar koldioxidutsläppen för de fyra regioner som står för den högsta andelen globala utsläpp: USA (71,35 MtCO2e), Kina (71,45), Europa (52,86) och Indien (14,91). Dessa regioner representerar en betydande andel av de globala CO2-utsläppen, vilket motsvarar över 8 % av de årliga globala minskningsmålen för CO2 enligt FN:s klimatpanel (IPCC).

Att omvandla befintliga fastigheter till netto-noll-nivåer är avgörande för att uppnå sektorns klimatmål. Trots detta påverkar ekonomiska faktorer som stigande inflation, ökade räntekostnader och störningar i försörjningskedjan moderniseringshastigheten negativt. Studien visar med exempel runt om i världen den avgörande roll som flexibla finansieringsalternativ spelar för att bibehålla investeringstakten.

Studien konstaterar att omfattande energieffektivisering av kommersiella byggnader, inklusive kontor, sjukhus, fabriker, lager och skollokaler, kan minska energianvändningen med upp till 40 procent. Trots detta räcker det inte för att uppnå klimatmålen, vilket sannolikt beror på de betydande investeringar som krävs för att införa ny teknik.

Lösningar som energieffektivitetstjänster hjälper privata och offentliga organisationer att omvandla befintliga fastigheter på ett kostnadseffektivt och kassaflödesvänligt sätt. Dessa innovativa finansieringslösningar kan säkerställa minskade driftskostnader utan att belasta kapitalet och säkerställa att förväntade besparingar uppnås.

På teknisk utrustningsnivå finns finansieringslösningar som hjälper leverantörer och distributörer att skapa mervärde genom förbättrat kassaflöde för sina kunder. För större installationer eller system kan smarta finansieringslösningar anpassas och skräddarsys för att matcha kostnaderna till den nytta som energieffektivitetsåtgärderna medför.

David Rosing, Key Account Manager på Siemens Financial Services i Sverige, betonar: "I en tid när klimatmålen är ambitiösa är det avgörande att vi fortsätter att stödja och möjliggöra omställningen av byggnader mot en mer hållbar framtid. Fastigheter står för betydande växthusgasutsläpp, och om de inte åtgärdas förväntas dessa utsläpp fördubblas fram till år 2050. Genom alternativa affärsmodeller och finansieringslösningar kan fler investeringar möjliggöras. Med produkten Energy Efficiency as a Service kan vi skapa en positiv ekonomisk dynamik där de ekonomiska fördelarna överstiger investeringarna, vilket accelererar den gröna omställningen."

Metodologi:

Studien använde data om årlig energianvändning från byggnader som uppförts före 2010 från nationella/regionala statistikinstitut för att modellera CO2-utsläpp från byggnader som sannolikt skulle dra nytta av omfattande energieffektiviseringar. Dessa siffror reducerades med de högsta sannolika implementeringsnivåerna för sådana modifieringar. De förväntade energibesparingarna från omfattande modifieringar beräknades med den lägsta delen av officiella genomsnittsintervaller. Resultaten ger en mycket konservativ uppskattning av de årliga energibesparingarna som kan uppnås genom omfattande modifieringar, vilka kan finansieras genom energieffektivitetstjänster. Rapporten finns tillgänglig för nedladdning på www.siemens.se/finansiering-renovering-ombyggnation.