Peab bygger pilotplattform för ren energi i Esbo

Bild: VTT Bioruukki

Peab har fått i uppdrag att uppföra en pilotplattform för ren energi i Esbo. Beställare är Teknologiska forskningscentralen VTT och kontraktssumman är på 19 miljoner euro.

Uppdraget innefattar att bygga en tillbyggnad till VTT:s Bioruukki pilotcenter samt att uppdatera den befintliga byggnaden. Pilotcentret fungerar som en innovationsplattform för nya biobaserade produkter och lösningar för den cirkulära ekonomin. Bioruukki är en av Europas största pilotanläggningar med öppen tillgång och erbjuder olika processutvecklingsenheter i pilotskala samt forsknings- och utvecklingstjänster.

Tillbyggnaden kommer att hysa VTT:s forskningsaktiviteter relaterade till tunga fordon, motorer, vätgasutrustning och batterier, samt stödfaciliteter för forskning på två våningar. Fastigheten kommer att vara cirka 5 000 bruttokvadratmeter stor. Ilkka Laakeristo, regionchef för Peab Finland, uttrycker stor glädje över att Peab fått förtroendet att bygga ut denna pilotplattform och därigenom bidra till arbetet för hållbar utveckling.

Uppdraget startar i mars 2024 och förväntas vara klart i början av 2026. Projektet orderanmäls under det första kvartalet 2024.