NCC utvald som projektledare för renoveringsprojektet Konepajan Gymnasium

Foto: NCC

Helsingfors stad etablerar ett nytt gymnasium och vuxengymnasium vid Konepajan. Lokalerna för gymnasiet kommer att renoveras och återanvändas från fastigheten på Töysänkatu 2. Den nya skolan kommer att börja sin verksamhet i augusti 2024 på temporära platser i närområdet.

NCC har tilldelats uppdraget som projektledare för renoveringsprojektet genom en upphandling från Helsingfors stad. Projektet kommer att inledas med en utvecklingsfas, och beslut om genomförandefasen kommer att tas efter avslutningen av utvecklingsfasen.

Utvecklingsfasen pågår under våren med målet att starta projektet i juni. Omfattningen och kostnaderna för projektet kommer att tydliggöras under utvecklingsfasen. Den nya Konepajan gymnasie- och vuxengymnasiekampusen kommer att förläggas till två adresser, Elimäenkatu och Töysänkatu.

Ungdomslinjen vid Konepajan gymnasium kommer att börja sin verksamhet i augusti 2024 på adressen Elimäenkatu 23. Gymnasiets campus kommer att utökas när lokalerna på Töysänkatu står klara i augusti 2025.

"Helsingfors stad piloterar en målprisbaserad projektledningsentreprenad inom detta renoveringsprojekt med hjälp av TioP. Vi har positiva erfarenheter av denna genomförandemodell inom nybyggnation", säger Helsingfors stads projektledare, arkitekt SAFA Päivi Halme.

"Helsingfors stads val av tidig integrationsmodell för genomförandet är en modern metod för byggprojekt, särskilt lämplig för stegvisa byggnadsprojekt där byggnaden används under hela processen. Den valda genomförandemodellen med dess utvecklingsfas möjliggör för alla projektdeltagare att bidra med sin kunskap i planeringen och genomförandet, vilket i hög grad minskar risken för oväntade kostnader. Dessutom ger utvecklingsfasen en möjlighet till noggrann hänsyn till hållbar utveckling och cirkulär ekonomi", säger Jarkko Heinonen, NCC:s affärsområdeschef för renoveringsbyggande.

Renoveringsprojektet innebär grundläggande förbättringar och ombyggnad av en 7-vånings undervisnings- och kontorsbyggnad som byggts mellan åren 1942 och 1987. Tidigare har lokalerna på Töysänkatu använts som förvaltningslokaler för utbildnings- och barnomsorgsnämnden, och stadens vuxen- och yrkesskolas lokaler kommer att förbli i samma byggnad vid Teollisuuskatu.