Byggnadsnämndens beslut - Nästan 90 nya lägenheter vid Klostergården centrum

De planerade husen, sett från Nordanväg. Illustration: Marge Arkitekter

I Klostergården centrum planeras för uppförandet av två nya flerbostadshus. Byggnadsnämnden har beslutat att inleda samråd för detaljplanen, vilken kan resultera i nya bostäder utrustade med ett underjordiskt garage och en butikslokal. Dessa planer inkluderar närheten till både grönområden och tågstationen.

Det potentiella tillskottet av nästan 90 nya lägenheter i Klostergården, som är beläget nära centrum, tågstationen och grönområdet Klostergårdsfältet, skulle utgöra en betydande förbättring. Planen innebär att två högre tegelhus kan byggas på en yta som för närvarande används för parkering och ett äldre enplanshus. Enligt förslaget skulle dessa nya byggnader bestå av sju våningar, med den översta våningen något indragen för att matcha bredden hos de befintliga husen öster om området. Genom att använda tegelfasad skulle de nya husen även harmonisera med Klostergårdens karaktäristiska centrum. För att skilja de nya byggnaderna från de äldre föreslås en röd färg istället för den bruna, vilket skulle skapa en trevlig variation.

Björn Abelson (S), ordförande för byggnadsnämnden, kommenterade: "Det är en efterlängtad tillökning av bostäder i ett utmärkt läge, nära till både service och grönområden, med Lunds senaste tågstation inom gångavstånd. De nya bostäderna kompletterar den befintliga bebyggelsen på Klostergården och är ett utmärkt exempel på förtätning av Lund på lämpliga platser för att ge fler möjligheten att bo här."

Den befintliga markparkeringen på platsen kommer att ersättas av ett underjordiskt garage, tillgängligt för både de som bor i de nya husen och vissa boende i de äldre husen bredvid. För besökande som anländer med bil planeras tolv parkeringsplatser i centrum. En parkeringsutredning har visat att den nuvarande parkeringen utnyttjas mycket lite, och kyrkans egen parkering påverkas inte av förslaget.

Parkområdet inom planområdet fungerar redan som en del av parken och används huvudsakligen som gång- och cykelvägar. Planen är att möjliggöra fortsatt enkel rörlighet i öst-västlig riktning genom att tillåta korsning av området mellan de två husen för gång- och cykeltrafik.

Planarkitekt Astrid Avenberg Rosell från stadsbyggnadskontoret tillägger: "Mellan de två husen föreslår vi marktegel, likt torget bredvid, och att det ska finnas utrymme för sittplatser och uteserveringar. Tillsammans med husens gröna gårdar skulle detta skapa förutsättningar för nya trivsamma offentliga rum runt Klostergårdens centrum."