Kommuninvests analyser av samhällsfastighetsmarknaden

Foto: Johan Eriksson / Unsplash

Idag släppte Kommuninvest den senaste rapporten med titeln "Samhällsfastigheter - Vilka hyr av vem?" I rapporten framgår det att över en fjärdedel av alla samhällsfastigheter ägs av privata fastighetsföretag. Dessutom påvisar rapporten betydande skillnader mellan olika hyresgästgrupper när det gäller både hyresvolym och typ av fastigheter som hyrs.

Rapporten "Samhällsfastigheter - Vilka hyr av vem?" presenterar en översikt av samhällsfastighetsmarknaden, som uppgår till över 100 miljoner kvadratmeter. På efterfrågesidan återfinns 350 statliga myndigheter, 290 kommuner, 20 regioner samt en mängd små och stora privata utförare inom utbildning, omsorg och sjuk- och hälsovård.

Enligt rapporten äger staten, kommunerna och regionerna nära tre fjärdedelar av lokalytan och utnyttjar 90 procent av den. De privata fastighetsföretagen äger drygt en fjärdedel av lokalytan, medan privata utförare av välfärdstjänster använder tio procent.

När det gäller den lokalyta som tillhandahålls av privata fastighetsägare och hyrs av offentligt finansierade hyresgäster, står kommunerna bara för 30 procent. Externt inhyrda lokaler utgör endast 13 procent av kommunernas totala lokalbehov på cirka 60 miljoner kvadratmeter.

Valfrihetsreformer inom utbildning, omsorg och vård, tillsammans med en ökad uppdelning inom den offentliga sektorn mellan fastighetsdrift och verksamhet, har bidragit till att marknaden för inhyrning av samhällsfastigheter från privata fastighetsföretag har växt under de senaste tre decennierna. Rapporten pekar dock på att kommunerna är den grupp som hyr minst i förhållande till sitt totala lokalbehov.

"Det är tydligt att det finns betydande skillnader mellan olika kommuner när det gäller användningen av privata alternativ för lokalresurser till verksamheten. För de flesta kommuner verkar inhyrning av lokaler vara en marginell företeelse, och den privata hyresvärden är oftast en lokal eller regional fastighetsfirma snarare än en av de större samhällsfastighetsbolagen i landet", säger Mattias Bokenblom, Senior Analytiker på Kommuninvest.

Rapporten visar också att det är färre kommuner som ökar volymen av inhyrda lokaler, och att inom de områden där det är vanligast att hyra in fastigheter för verksamheter, såsom äldreboenden och gruppboenden inom LSS, är andelen inhyrd lokalyta betydligt högre än för utbildningsändamål för barn och unga.

"I kölvattnet av Samhällsbyggnadsbolagets (SBB) finansiella utmaningar har användningen av privata fastighetsföretags lokaler för offentlig verksamhet fått stor uppmärksamhet. På vissa håll har det skapats en bild av att svenska kommuner och regioner hyr en betydande andel av sina förskolor, skolor, äldreboenden och vårdcentraler. Vår rapport visar dock att verksamheten som bedrivs av kommuner och regioner i de flesta fall sker i lokaler som ägs och förvaltas av dem själva. Det vi dock kan se är att vårdcentraler, äldreboenden och LSS-boenden hyrs in i högre utsträckning än förskolor och skolor", tillägger Mattias Bokenblom, Senior Analytiker på Kommuninvest.

Kommuninvest har sammanställt och analyserat officiell statistik och information från olika källor för att ta fram denna rapport.