Skellefteå kommuns projekt Hammarängen blev tilldelat priset för Årets Bygge 2024 inom kategorin Infrastruktur

Foto: Skanska.

Skellefteå kommuns projekt Hammarängen Skellefteå Södra blev tilldelat priset för Årets Bygge 2024 inom kategorin Infrastruktur under tisdagen. Priset presenterades av tidningen Byggindustrin under Construction Summit i Stockholm.

Årets Bygge är det mest ansedda priset inom samhällsbyggnadsbranschen och lyfter fram det mest framstående byggprojektet i landet. Hammarängen Skellefteå södra vann inom kategorin Infrastruktur med följande motivering:

"Det är ett imponerande projekt som har visat att ambitiösa hållbarhetsmål inte behöver leda till ökade kostnader. Tvärtom, genom innovationer som eldriven bergskross, dagvattenhantering, energisnåla byggbodar, samarbete med grundskolor och till och med en drönarflygplats, gynnar projektet inte bara Skellefteå utan kan också inspirera andra i framtiden."

– Vi är stolta över området vi har byggt, men ännu mer stolta över resan. Tack vare ett starkt samarbete har vi kunnat implementera många hållbara och innovativa lösningar utan att öka kostnaderna markant. Som beställare är det viktigt för oss att driva utvecklingen av anläggningsbranschen framåt, och det här projektet har bevisat att det är fullt möjligt, säger Joel Hällgren, projektledare på Skellefteå kommun.

Hammarängen Skellefteå södra är ett logistikområde på 25 hektar som färdigställdes under hösten 2023. Projektet var ett samarbete mellan Skellefteå kommun och Skanska. Redan i upphandlingsfasen prioriterades höga miljö- och hållbarhetskrav.

– Det är tydligt att en strukturerad hållbarhetsstrategi är avgörande för att fortsätta framåt mot mer hållbara anläggningsprojekt. Vi fortsätter nu vårt arbete och välkomnar hela branschen att följa med på den här resan, säger David Nordberg, klimat- och hållbarhetschef på Skanska.

Fakta
Hammarängen är beläget väster om Burträskvägen, i direkt anslutning till det befintliga industriområdet Hammarängen. Området erbjuder tomter för företag inom främst logistik och transport, samt även för lagerverksamhet och lättare tillverkning. Den totala tomtytan är cirka 25 hektar, uppdelad på ett 25-tal tomter mellan 7 000 och 13 000 kvadratmeter.