Första spadtaget för ny förskola i Boliden

Bild: Skellefteå kommun.

Idag deltog förskolebarn från Boliden i det första spadtaget för sin nya förskola tillsammans med kommunalrådet Evelina Fahlesson och Fredrik Stenberg, ordföranden för förskole- och grundskolnämnden. Den nya förskolan förväntas vara färdigställd hösten 2025.

Förskolan byggs på grund av behovet av fler förskoleplatser och för att ersätta de befintliga modulerna där förskolan Graniten för närvarande är belägen. Alla kommunala förskolor i Boliden kommer att samlas under samma tak i den nya byggnaden.

– Det är väldigt glädjande att byggnationen av förskolan nu är igång och att barnen i Bolidens förskolor kan vara en del av det. Vi har redan inlett markarbeten, men detta är det första officiella spadtaget. Att bygga ytterligare en hållbar och klimatvänlig förskola i kommunen är en viktig del av vår samhällsutveckling, säger Tomas Nilsson, projektledare vid Skellefteå kommun.

På plats fanns också entreprenören Contractor och invånare från Boliden.

– Som kommunalråd är jag särskilt glad över att vi kan skapa förutsättningar för tillväxt i hela vår stora kommun och att vi bygger en ny klimatsmart förskola för våra yngsta invånare i Boliden, säger Evelina Fahlesson.

Bolidens förskola byggs i ett naturnära område och utformas för att ge barnen bästa möjliga pedagogiska förutsättningar genom varierade inomhus- och utomhusmiljöer. Det blir en stor utemiljö som uppmuntrar till lek och utforskning.

Projektet har höga ambitioner vad gäller hållbarhet. Byggnaden kommer att ha en trästomme och åtgärder vidtas för att minska klimatpåverkan genom val av betong och andra material. Förskolan kommer att ha sex avdelningar fördelade på två våningar och förväntas stå klar för inflyttning hösten 2025.