Peab bygger ny vattenreservoar i Lund

Bild: Peab

Peab har fått i uppdrag att bygga en ny dricksvattenreservoar i Lunds kommun för att säkra vattenförsörjningen i västra Skåne. Sydvatten är beställaren och kontraktssumman är 136 miljoner kronor.

Sydvatten ansvarar för att producera rent dricksvatten till nära en miljon invånare i västra Skåne. För att möta dagliga variationer i vattenförbrukningen och säkerställa en hållbar vattenförsörjning, har Sydvatten ingått avtal med Peab om att bygga en ny reservoar i Lunds kommun. Reservoaren kommer att ha en kapacitet på 35 000 kubikmeter och försörjas med vatten från en nylagd dricksvattenledning. Den får en diameter på 70 meter och en vägg som är 12 meter hög.

– Detta är ett stort och tekniskt utmanande projekt där vi, tillsammans med Sydvatten, bygger en helt ny dricksvattenreservoar. Efter projekteringsfasen känner vi oss säkra på de tekniska lösningarna och nöjda med projektets innehåll. Vi ser fram emot detta samhällsviktiga uppdrag, säger Göran Wiking, regionchef på Peab.

Uppdraget är en totalentreprenad som började med projektering i april 2023. Reservoaren förväntas vara färdigställd och godkänd i december 2025.

Projektet kommer att orderanmälas under andra kvartalet 2024.