EU:s nya dricksvattendirektiv har börjat gälla i Sverige

Det nya dricksvattendirektivet är omfattande och berör bland annat tillverkare av material och komponenter som kommer i kontakt med dricksvattnet. Bildkälla: Anolytech

Den 1 mars 2024 trädde EU:s nya dricksvattensdirektiv i kraft. Då blev det EU-gemensamma dricksvattendirektivet också en del av svensk lagstiftning. Direktivet är omfattande och innebär nya krav som påverkar alla som arbetar med vattenförsörjning, exempelvis kommuner, fastighetsägare samt producenter av produkter och material för VVS-branschen.

Text: Annika Wihlborg

Syftet med det nya dricksvattendirektivet är att öka tillgången till dricksvatten av god kvalitet för samtliga medborgare i EU-länderna, bland annat genom att förbättra skyddet mot mikroorganismer. Direktivet ställer bland annat nya krav på material och byggprodukter som kommer i kontakt med dricksvattnet. Enligt direktivet åläggs vattenproducenter, leverantörer och distributörer att lämna uppgifter om vattenkvaliteten och bedöma och hantera risker för dricksvattensäkerheten i hela dricksvattenkedjan.

Kraven på material som kommer i kontakt med dricksvatten gäller både nya installationer och vid reparationer i befintliga installationer för uttag, beredning, lagring och distribution av dricksvatten. Det innebär ändrade krav på bland annat typgodkännande och provning. Gränsvärdet för bly har halverats i produkter som kommer i kontakt med dricksvatten.

I de nya reglerna för fastighetsinstallationer åläggs fastighetsägare och kommuner att lämna uppgifter för att bedöma och åtgärda risker i ledningar, installationer och anordningar på fastigheter eller i byggnader som används för att distribuera dricksvatten.  Riskbedömningen är i huvudsak inriktad på att minimera risken för förekomst av bly och legionella i vattnet.