Torp köpcentrum bygger ut och förnyar i etapper

BILD: Thon Property Thon Property som äger en rad olika köpcentrum förnyar och bygger ut Torp Köpcentrum.

Text: Mari-Louise Paulson

Torp Köpcentrum ligger strategiskt placerad vid E6 i Uddevalla. Det märks bland annat i antalet besökare som under 2017 låg på 6,7 miljoner som handlade i någon eller några av de cirka 80 butiker som finns där. Nu är man på gång med att bygga ut och förnya.

Ägaren, Olav Thorn gruppen, som köpte Torp 2016, startade sin ombyggnad 2018. De satsar cirka 700 miljoner på att skapa en attraktiv köpgalleria som passar dagens konsumenter. Hur gör man då det? Ja, en total invändig renovering där man utöver att fräscha upp med "färg, form och funktion" ökar butiksantalet med cirka 30 stycken. Man satsar också på att göra gallerian till en mer attraktiv mötesplats genom ett ökar utbud av café och restauranger. Den verksamheten går från 4 procent av befintligt utbud till 8-10 procent.

Garage på taket
Olav Thorn gruppen gör skapar också en ökad tillgänglighet, detta genom att tillhandahålla en pendelparkering och nya busshållplatser. Taket kommer att vara en del av detta, då man etablerar en takparkering. Till det kommer el-stolpar, cykelpumpar och en säker cykelparkering eftersom detta enligt, Jessica Fredriksson, Fastighetschef på Thon Property AB, som säger i ett pressmeddelande att det är något som kunderna efterfrågar.

North Man-huset blir nästa projekt
På området finns ytterligare en fastighet, North Man-huset, som också ägs av Thon Property som också ska utvecklas. Här finns olika förslag som alla handlar om att skapa en plats för upplevelser. Men om det blir en bio, skate- eller trampolinpark återstår att se.

Köpcentrumet ska stå klart 2020 med en total yta på 54 000 kvadratmeter och beräknas öppna på den svenska nationaldagen år 2020.

Fakta:

Projekt: Om- och utbyggnad av köpcentrum i Uddevalla

Totalentreprenör: Peab AB
Arkitekt:
Contekton Arkitekter Fyrstad AB
Geokonsult: Inhouse Tech Göteborg AB
Huskropp: 1

Totalyta: 54 000 kvadratmeter
Värde: 700 Mkr