Text: Susanne Ringheim Kilje
Byggnaden är en kombination av bostadshus och lägenhetshotell och ligger på en tidigare obebyggd areal vid Stapelbäddens skatepark i Västra Hamnen i Malmö. Hyreslägenheterna och hotellet ägs, förvaltas och drivs av bolag inom Hauschild+Siegel Group AB.
Sveriges första flerbostadshus helt utan bilparkering - cykelhuset Ohboy - anges av juryn som ett gott exempel där ekonomi, material, byggbarhet och omsorgsfull planering bidrar till både boendekvaliteter och stadslivet i smått och stort. Det ingår i ett Vinnovaprojekt om biologisk mångfald i urban miljö, något som syns på de gröna taken, de stora planteringarna utanför byggnaden och klätterväxter som slingrar sig upp mot balkongerna på vajrar längs betongfasaden. Men det är den rena, obehandlade betongen som spelar huvudrollen i hela byggnaden, både utvändigt och invändigt.
– Att valet föll på betong beror bland annat på ljudkraven. Gatan ligger mot skateparken och en tung fasad var lämplig, säger Martin Stavenow Svensson som har varit handläggande arkitekt i projektet tillsammans med Anders Gustafsson.
Synlig betong
Hauschild+Siegel har arbetat med synlig betong i sina tidigare projekt, främst inomhus, och vann Betongpriset Prefab 2016 för Brf Ohoj som ligger granne med Ohboy.
– Den här gången gick vi vidare och testade att låta betongen vara synlig även på fasaden, säger Martin Stavenow Svensson och fortsätter:
– Betong är attraktivt och får snabbt en färdig yta. Materialet fungerar bra på fasader, mellan lägenheter och för anslutningsdetaljer som fönster, eftersom det är lufttätt. Byggandet går dessutom ganska fort med prefabricerade element, fortsätter han.
Snabbheten när elementen väl är på byggplatsen är en av fördelarna med att välja prefab. Å andra sidan behöver mer planeras i förväg och planeringsstadiet blir gärna längre än vid platsbyggt.
Glas direkt i betongen
På gårdssidan är fönstren rektangulära med fasade fönstersmygar, men på framsidan ser de annorlunda ut: runda, utan karm.
– I detta projekt har vi använt glaspaket med infästningar limmade och fogade direkt i betongen, något som ger möjligheter att variera det arkitektoniska uttrycket, säger Martin Stavenow Svensson.
De karmlösa, fasta fönstren kontrasteras och kompletteras med fönsterdörrar från golv till tak på gatusidan och smala, vertikala öppningsbara partier på gårdssidan. Träfönsterkarmar – laserade på insidan av byggnaden och aluminiumbeklädda i utsatta lägen – har använts för att ge betongen ett varmare och mjukare intryck. Parkettgolv och en finsnickrad trappa av ask i hotellet bidrar till helheten.
På loftgångarna har specialtillverkade cykelhängare monterats i betongen. Staghålen används för att hänga upp saker. Inomhus i hyreslägenheterna sitter det väggskenor i taket, så att hyresgästerna kan montera hyllsystem utan att borra i betongväggen.
Kvarteret Ohboy – cykelhotell och hyresbostäder
Ohboy har tidigare tilldelats utmärkelserna Scandinavian Green Roof Award samt Sydsveriges smartaste fastighet. Huset är också finalist till Malmö stads Stadsbyggnadspris 2018.
Byggherre: Hauschild+Siegel Real Estate AB
Ansvarig arkitekt: Cord Siegel, Hauschild+Siegel Architecture AB
Landskapsarkitekt: Hauschild+Siegel Architecture AB genom Ola Nielsen
Totalentreprenör: Hauschild+Siegel Construction AB
Grundläggning: Procyon Construction S.A
Stomme: Praefa
Bygg innerväggar samt övrig stomkomplettering: Mircon Bygg AB, CoM Bygg AB med flera.
Byggtid: Flerbostadshusdelen 18 månader, hotellet något mer på grund av arbeten med fast inredning och andra interiörkrav.